fallback

IT експерт: SwiftlyPark решава проблеми на паркирането в градска среда

Приложението ще бъде адаптирано и за устройства с операционна система Android, съобщи софтуерният разработчик Никола Станчев

12:00 | 26.08.24 г.

В края на 2023 година се зароди идеята за приложението на SwiftlyPark, което да разреши проблемите на паркирането на автомобил в градска среда, като предоставя нужната информация по лесен и достъпен за потребителя начин. В момента се използва в София, Пловдив, Варна, Бургас и Габрово, като скоро се очаква в списъка да се включат Русе, Добрич и Созопол. Този коментар в технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria направи Никола Станчев, софтуерен разработчик и основател на SwiftlyPark.

Според него работата с платформата е изключително интуитивна, като приложението изисква достъп до локацията на потребителя, чрез която локализира в коя (синя, зелена) зона за паркинг се намира. След това се показва нужната информация като: името на зоната, максималният допустим престой, цената за престоя и номерът, на който трябва да се изпрати SMS, след което приложението само генерира съобщение, което да бъде изпратено за престоя.

„При регистрация потребителите могат да въведат регистрационния номер на своя автомобил, като има опция и за повече от едно превозно средство. Приложението поддържа български и английски език, което го прави подходящо и за туристи“, посочи Никола Станчев. И сподели, че финансира платформата с лични средства. Той се надява на нови инвестиции, които ще помогнат приложението да бъде адаптирано и за устройства с операционна система Android, тъй като в момента се поддържа само от iOS.

Софтуерният разработчик се надява допълнителният капитал да помогне за развиването на нови функции, сред които автоматичното разпознаване на регистрационни номера чрез снимка. Той съобщи, че с разрастването на потребителската база приложението в бъдеще ще може да показва потенциални места за паркиране, които ще се освободят скоро.

„В момента приложението е изцяло безплатно, като основните му функции ще останат такива. Но новите услуги може да изискват заплащане от страна на клиентите“, обясни Станчев и уточни, че конкурентните приложения на пазара са насочени върху определен град, докато SwiftlyPark цели да обхване цялата страна.

Кои ще са новите функции на приложението SwiftlyPark и как то ще запаметява регистрационни номера? Ще се разшири ли обсегът на приложението и в други общини? Колко са потребителите на SwiftlyPark? Има ли конкуренция на пазара на приложението на Станчев? Каква е средата за развитие на младите кадри от стартъпи, свързани със софтуерното инженерство? Как ще се решават проблемите в градското ежедневие, свързано с транспорта? Каква е ролята на изкуствения интелект в ежедневието ни? Какви са новините от света на високите технологии?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още