fallback

Британски регулатор прекрати разследвания срещу Apple и Google... засега

Институцията е в очакване на влизането на нова регулация, която ще ѝ помогне да се справи с потенциално антиконкурентно поведение

16:31 | 21.08.24 г.

Британският регулатор по конкуренцията е прекратил разследването на магазините за приложения на Apple и Google в очакване на нови закони за цифровите пазари, предава Ройтерс.

Технологичните гиганти са изправени пред контрол по целия свят заради доминацията на платформите им App Store и Google Play Store, които според критиците налагат несправедливи такси на разработчиците на приложения и ограничават конкуренцията.

През 2022 г. Службата за конкуренция и пазари (CMA) публикува пазарно проучване на мобилните екосистеми във Великобритания, което установи, че Apple и Google имат ефективен монопол върху разпространението на приложения в страната.

Впоследствие регулаторът започна паралелни разследвания на двете компании за предполагаемо антиконкурентно поведение.

Но в изявление, публикувано в сряда, CMA заяви, че е прекратила и двете проучвания в очакване на въвеждането на Закона за цифровите пазари, конкуренцията и потребителите, който се очаква да влезе в сила по-късно тази година.

„След като влезе в сила новият проконкурентен режим за дигиталните пазари, ние ще можем да обмислим прилагането на тези нови правомощия спрямо опасенията, които вече сме идентифицирали в досегашната ни работа“, коментира Уил Хейтър, изпълнителен директор за дигиталните пазари в CMA.

Говорител на Google коментира, че операционната система Android винаги е позволявала гъвкавост и избор, които не се срещат на други платформи, включително множество магазини за приложения.

„Работихме със CMA в продължение на много месеци по време на тяхното разследване. Като част от този процес, поехме редица значителни ангажименти за допълнително разширяване на опциите за таксуване, достъпни за разработчиците в Google Play”, коментира компанията.

Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още