fallback

Apple може да таксува потребителите за по-интересните функции на Apple Intelligence

Компанията вече има богат опит с монетизирането на различни услуги

14:56 | 08.08.24 г.

Apple може да таксува своите потребители до 20 долара за усъвършенстваните функции с изкуствен интелект (AI), които предлага, твърдят анализатори пред CNBC, докато компанията се опитва да засили растежа на своя доходоносен бизнес с услуги, пише CNBC.

Гигантът от Купертино планира да внедри Apple Intelligence – предстоящата си AI система, на някои от своите устройства по-късно тази година.

Когато Apple представи AI системата през юни, компанията обеща да подсили своя гласов асистент Siri, както и да добави функции, включително за автоматично генериране на имейли и изображения. Макар че тези функции ще се появяват постепенно, като региони като Китай и Европа първоначално няма да имат достъп до тях, Apple може да таксува абонамент за по-модерните си приложения, казват анализатори.

Нийл Шах, който е партньор в Counterpoint Research, твърди, че инвестициите в изкуствен интелект са скъпи и Apple иска да прехвърли тези разходи върху своите потребители.

Apple One струва 19,95 долара на месец и дава достъп до редица услуги на компанията, включително Apple Music.

Шах заяви, че Apple може да таксува между 10 и 20 долара за Apple Intelligence, потенциално като част от Apple One, за повече премиум AI функции.

Подразделението за услуги на Apple генерира приходи за 24,2 млрд. долара през тримесечието до края на юни, докато много други хардуерни фирми не успяха да монетизират софтуера.

„Apple е една от малкото компании за свързани устройства, които успешно монетизират услугите с добавена стойност, които предлага“, коментира Бей Ууд, ръководител проучвания в CCS Insight.

„В резултат на това създаде прецедент сред своите потребители, които трябва да плащат за повече премиум услуги. Като се има предвид това, не може да се изключи Apple да избере да таксува за по-разширени функции в рамките на Apple Intelligence”, казва още Ууд.

Той допълва, че Apple Intelligence може да даде на американския гигант опция за стартиране на пакетна абонаментна услуга с различни услуги на една цена.

Не е необичайно технологичните фирми да таксуват за своите предложения с изкуствен интелект. OpenAI например има абонаментна такса за по-усъвършенствани функции на ChatGPT, а Microsoft таксува своя инструмент AI Copilot.

Най-големият конкурент на Apple - Samsung, който вече започна да пуска своите услуги с изкуствен интелект, известни като Galaxy AI, все още обмисля различни модели за генериране на приходи от своя софтуер, обяви нейният мобилен директор пред CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още