fallback

Meta предлага милиони за гласовете на холивудски актьори

Компанията иска да ползва гласовете за AI проекти

11:24 | 03.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Meta Platforms предлага на холивудски знаменитости милиони долари, за да получи правото да запише и използва гласовете им за проекти с изкуствен интелект, твърдят няколко източници на Bloomberg, запознати с преговорите.

Компанията разговаря с Джуди Денч, Оукуафина и Кийгън-Майкъл Кий, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото проектът е конфиденциален. Представители на Meta са отказали да коментират въпроса.

Meta, която е собственик на Facebook и Instagram, бърза да сключи сделки, така че да има време да разработи набор от инструменти с изкуствен интелект (AI), които да бъдат представени на събитието Connect 2024 през септември. Въпреки че не е напълно ясно как Meta ще използва гласовете, тя е обсъждала чатбот, който може да служи като дигитален асистент, подобен на Siri, или приятел, посочват източниците. Потребителите могат да говорят с чатбота, който има гласа на някоя знаменитост.  

Преговорите между Meta и част от представители на звездите са спирали и започвали много пъти, защото страните не са успявали да се споразумеят за условията за ползване на гласовете на актьорите. Meta иска да си осигури права за гласове за употребата им за редица неща за определен срок в един проект. Представителите на актьорите обаче искат по-ясни ограничения за ползването на гласовете.

Използването на изкуствен интелект изплаши много представители на творческата общност в Холивуд, които се опасяват, че могат да загубят работата си заради технологията. Сценаристи и актьори се бориха за защита срещу използването на AI миналата година, когато стачките доведоха до прекъсване на снимките на редица филми. И все пак основните синдикати на актьорите са постигнали споразумение с Meta относно условията, казват източниците.

Meta експериментира със създаването на текстови чатботове, вдъхновени от знаменитоси като Дуейн Уейд и Парис Хилтън. Компанията вече сложи край на тази програма. Тя също така представи студио за изкуствен интелект което позволява на създателите на съдържание да създават сами чатботове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 03.08.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още