fallback

Функции на Apple Intelligence ще бъдат пуснати със забавяне

Компанията ще си даде повече време за отстраняването на грешки в софтуера

09:45 | 29.07.24 г.

Предстоящите функции с изкуствен интелект (AI) на Apple ще станат налични по-късно от очакваното, пропускайки първоначалната премиера на актуализациите на софтуера за iPhone и iPad. Това ще даде на компанията повече време за отстраняване на грешки, пише Bloomberg.

Компанията планира да започне да пуска Apple Intelligence на клиенти като част от софтуерните актуализации, идващи до октомври, твърдят източници, запознати с въпроса. Това означава, че AI функциите ще пристигнат няколко седмици след първоначалните версии на iOS 18 и iPadOS 18, планирани за септември, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни.

Все пак производителят на iPhone планира да направи Apple Intelligence достъпен за разработчиците на софтуер за ранно тестване още тази седмица чрез бета версиите iOS 18.1 и iPadOS 18.1, разкриват още източниците. Стратегията е необичайна, тъй като компанията обикновено не пуска за предварителен преглед последващи актуализации до момента, когато пълната версия на новото поколение софтуер бъде пусната публично.

Залозите са по-високи от обикновено. За да осигури безпроблемна премиера на големия си залог върху AI за потребителите, Apple се нуждае от подкрепа от разработичиците, за да може да изглади проблемите и да тества функции в по-широк мащаб.

Apple обяви новите функции и операционните системи през юни, по време на Световната конференция за разработчици, когато заяви, че Apple Intelligence ще дебютира като част от iOS 18 и iPadOS 18. Новият срок за предлагането означава, че AI възможностите няма да станат широко достъпни до последващата актуализация на новата операционна система. Говорител на Apple е отказал да коментира въпроса.

Технологичният гигант пусна четири бета версии на iOS 18.0 за разработчици миналата седмица и има за цел да завърши разработката до края на юли. Когато Apple представя новите модели iPhone всеки септември, компанията включва в тях най-новия си софтуер. Това налага завършването на операционната система няколко седмици по-рано, така че да има време за инсталиране на софтуера на устройствата, преди да бъдат изпратени от фабриката.

Планът за пускането на Apple Intelligence предполага, че първите модели iPhone 16, доставени до потребителите тази година, могат да нямат новите AI функции и да е нужна софтуерна актуализация седмици по-късно. Apple Intelligence включва набор от функции, включително приоритизиране на ключови известия, резюмета на уебстраници и гласови бележки, инструменти за подобряване на писането, промени в Siri и интеграция на ChatGPT на OpenAI.

Дори при пускането iOS 18.1 и iPadOS 18.1, те няма да разполагат с някои функции. Те включват някои от най-значимите промени в Siri, като способността да използва данни на устройството, за да помага със заявки например.

Компанията планира да пусне пълния пакет от функции на Apple Intelligence чрез серия от ъпдейти за iOS 18 в края на 2024 г. и до първата половина на 2025 г., съобщи Bloomberg News. Отвъд iPhone и iPad, Apple Intelligence ще бъде добавен към компютрите Mac, които разполагат с разработени от компанията чипове. Тези функции ще бъдат част от macOS Sequoia. Същевременно се адаптират за очилата Vision Pro, но премиерата на функциите за това устройство не е планирана за сега, а ще се случи на по-късен етап.

Технологичният гигант залага, че Apple Intelligence ще му помогне да се конкурира в сферата на генеративния изкуствен интелект, който бързо създаде еуфория по цял свят и през последната година доведе промени както в бизнеса, така и в потребителските устройства. Чрез ограничаване на поддръжката до iPhone 15 Pro от миналата година и предстоящата линия iPhone 16, Apple също вярва, че новите функции могат да помогнат за продажбата на новите ѝ смартфони тази година.

Линията iPhone 16 няма да има много промени в дизайна, така че свързаните със софтуера подобрения – в допълнение към нов бутон за управление на камерата и по-бърз чип – ще носят тежестта за продажбата на новите модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още