fallback

OpenAI пуска по-евтин и по-малък AI модел

Новото предложение носи името GPT-4o mini

10:16 | 19.07.24 г.

Разработчикът на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT OpenAI обяви, че пуска GPT-4o mini – рентабилен малък модел с изкуствен интелект (AI), целящ да направи технологията по-достъпна и по-малко енергоемка. Това позволява на стартъпа да се насочи към по-широк кръг от клиенти, предава Ройтерс.

Финансираната от Microsoft OpenAI, която е пазарен лидер в сферата на AI софтуера, работи по това разработчиците да могат да създават приложения, базирани на нейния модел, по-бързо и по-евтино и то във време, в което конкурентите с големи финансови възможности, като Meta и Google, бързат да грабнат по-голям дял от пазара.

GPT-4o mini е с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo, обяви OpenAI.

В момента той превъзхожда модела GPT-4 по отношение на предпочитанията за чат и MMLU. MMLU е бенчмарк за текстовата интелигентност и логика, използван за оценка на възможностите на езиковите модели. По-висок MMLU резултат означава, че моделът може да разбира и използва езика по-добре в различни области, подобрявайки използването му в реалния свят.

По-малките езикови модели изискват по-малко изчислителна мощност за работа, което ги прави по-достъпна опция за компании с ограничени ресурси, които искат да внедрят генеративен AI в своите операции.

Мini моделът в момента поддържа текст и изображения в интерфейса за програмиране на приложения. OpenAI каза, че в бъдеще ще предложи поддръжка на заявки и отговори чрез текст, изображения, видео и аудио.

Free, Plus и Team потребителите на ChatGPT ще имат достъп до GPT-4o mini, който има знания до октомври 2023 г., от четвъртък, на мястото на GPT-3.5 Turbo. Корпоративните потребителите ще получат достъп от следващата седмица, обяви OpenAI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още