fallback

Apple избегна глоба от регулаторите в ЕС и отвори технологията си за мобилни портфейли

Споразумението с ЕС е за период от 10 години

15:24 | 11.07.24 г.

Технологичният гигант Apple избегна заплаха от глоби от регулаторите в Европейския съюз (ЕС), като се съгласи да отвори безплатно технологията си за мобилни портфейли за други доставчици за десет години, пише Bloomberg.

Споразумението слага край на разследване на строго пазената платежна технология на американския технологичен гигант. По-рано ЕС предупреди, че ограничаването на достъпа до технологията представлява залоупотреба с пазарната му мощ.

„Apple се ангажира да позволи на конкурентите да получат достъп до технологията „докосни и действай“ на iPhone”, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Решението ще попречи на Apple „да изключва други мобилни портфейли от екосистемата на iPhone”.  

Съгласно споразумението с ЕС, потребителите в Европа ще могат да използват алтернативни дигитални портфейли, за да плащат за стоки и услуги на каса. Ангажиментите остават обвързващи за 10 години, а Apple рискува глоба до 10% от световните годишни приходи, ако наруши условията.

Приключването на разследването дава кратка почивка в отношенията между ЕС и Apple, които отдавна са в спор за това как базираната в Калифорния компания следва регулаторната линия на Брюксел. По-рано тази година компанията оспори глоба за 1,8 млрд. евро заради твърденията, че спира конкурентни услуги за музикален стрийминг, включително Spotify. Тази глоба беше наложена, след като преди това на компанията беше връчена рекордна данъчна сметка от 13 млрд. евро в рамките на спор с регулаторите на ЕС относно ирландската държавна помощ към Apple.

Фирмата също така беше принудена да промени своите предложения за iOS, Safari и App Store в ЕС, за да ги приведе в съответствие със Закона за цифровите пазари на блока – регламент, срещу който технологичният гигант заведе множество правни оспорвания.

Дигиталният портфейл на Apple позволява на потребителите да съхраняват виртуални дебитни и кредитни карти на iPhone, както и резервации на билети. Предложението на компанията към ЕС ще позволи на разработчици от трети страни да получат достъп до платежната технология на Apple, за да им помогне да създадат алтернативни мобилни портфейли, обяви Европейската комисия днес.

В отговор на споразумението Apple заяви, че предоставя достъп до своя чип за плащания в Европа, като същевременно позволява безконтактни трансакции за ключове за кола и дом, корпоративни баджове, карти за лоялност и билети за събития.

От дебюта си преди десетилетие Apple Pay се превърна в най-доминиращия и широко използван цифров портфейл на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 11.07.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още