fallback

Вътрешна информация на OpenAI е открадната при хакерски пробив през 2023 г.

Компанията е преценила, че няма нужда да съобщава на властите за случилото се

10:20 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Хакер е получил достъп до вътрешните системи за съобщения на OpenAI миналата година и е откраднал детайли за дизайна на технологиите за изкуствен интелект на компанията, съобщи New York Times в четвъртък.

Хакерът е изтеглил информацията от дискусии в онлайн форум, където служителите са говорили за най-новите технологии на OpenAI, посочват двама души, запознати със случилото се.

Зложелателите обаче не са влезли в системите, където OpenAI, фирмата зад чатбот сензацията ChatGPT, разполага и изгражда своя изкуствен интелект (AI), пише още изданието.

OpenAI не е отговорила веднага на запитване за коментар.

Ръководството на OpenAI е информирало както служителите на обща среща през април миналата година, така и борда на компанията, за нарушението, но директорите са решили да не споделят новината публично, тъй като не е открадната информация за клиенти или партньори.

Ръководителите на OpenAI не смятат инцидента за заплаха за националната сигурност, вярвайки, че хакерът е частно лице без известни връзки с чуждо правителство. Базираната в Сан Франциско компания не е информирала федералните власти за нарушението.

През май OpenAI заяви, че е спряла пет тайни операции за влияние, които се стремят да използват нейните модели с изкуствен интелект за „измамна дейност“ в интернет - поредното, което предизвиква опасения за безопасността относно потенциалната злоупотреба с технологията.

Администрацията на Байдън беше готова да отвори нов фронт в усилията си да защити американската AI технология от Китай и Русия с предварителни планове за поставяне на защити около най-модерните AI модели, включително ChatGPT, съобщи по-рано Ройтерс, цитирайки свои източници.

През май на международна среща 16 компании за изкуствен интелект, обещаха да разработят технологията безопасно във време, когато регулаторите се борят да бъдат в крак с бързите иновации и възникващите рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още