fallback

Банките настройват софтуера за работа с новите лични документи с чип

Служителите в банковите офиси използват четци за идентификация при запазване сигурността на данните

11:47 | 04.07.24 г.

Системите на банките в страна са подготвени и работят безпроблемно с новия формат на документите за самоличност, като всяка от банките членове на банковата асоциация следва собствените си процедури на контрол и методи на валидация на лични документи. Практика е при трудности с валидация на личните документи да се преминава към ръчен процес на проверка, така че да се избягва забавяне и да се запази максимално високо ниво на обслужване на клиентите. Това съобщи Асоциацията на банките в България в отговор на запитване има ли проблеми при идентифициране на клиенти на банки, които притежават нови лични карти с чип с биометрични данни.

Банките настройват софтуера за разчитане на личните данни от новите лични карти, в които за сигурността на документа освен изображението има електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

От голяма финансова институция информираха, че няма случай на върнат клиент, защото служителите се включват в системата и настройват четците към изискванията при запазване сигурността на данните. И уверяват, че до една седмица това ще става автоматично.

Припомняме, че от 17 юни влезе в сила новият образец на личните карти. Документите от ново поколение с биометрични данни дават по-голяма сигурност и предоставят възможност на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Не е задължителна смяната на лична карта с нова. Срокът на издаване на услугата се запазва – обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната.

За лица между 14-16 години издаването на лична карта е безплатна, като тя е с валидност от четири години. Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още