fallback

Adobe повиши годишната си прогноза заради силното търсене на софтуер

Усилията на компанията в областта на изкуствения интелект се отплащат

09:52 | 14.06.24 г.

Adobe, разработчикът на Photoshop, повиши прогнозата за приходите си за фискалната 2024 г., докато все повече компании и потребители се възползват от неговите инструменти за обработка на изображения, базирани на изкуствен интелект, на фона на признаците за облекчаване на икономическите предизвикателства, предава Ройтерс.

Цената на акциите на базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания се повиши с повече от 16% по време на следборсовата търговия в четвъртък.

Сега компанията очаква приходи между 21,40 и 21,50 млрд. долара, в сравнение с по-ранна прогноза за 21,30 млрд. и 21,50 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите е за 21,46 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

Прогнозата за Adobe показва, че нейните усилия в областта на изкуствения интелект се отплащат. Клиентите увеличават разходите си за софтуерните продукти на компанията като Premiere Pro, Animate и After Effects, които се използват от хората с творчески професии в различни области.

През април компанията заяви, че планира да интегрира инструмент с изкуствен интелект, който да генерира изображения, в своя популярен софтуер Photoshop. Това се случва на фона на засилващата се конкуренция от играчи като OpenAI, Stability AI и Midjourney.

Adobe също така повиши прогнозата за годишната си коригирана печалба на акция и сега очаква тя да е в диапазона от 18 до 18,20 долара на акция, спрямо 17,60 до 18 долара на акция, очаквани по-рано.

Компанията отчете 531 млрд. долара приходи за второто тримесечие, като надмина средната прогноза за 5,29 млрд. долара.

Adobe обяви, че приходите ѝ от сегмента за дигитални медии са достигнали 3,91 млрд. долара, над средната прогноза за 3,89 млрд. долара.

Adobe разработи собствен инструмент за генериране на изображения с изкуствен интелект, наречен Firefly, който се обучава чрез данни, върху които компанията има данни. Това се случва във време, в което се засилват опасенията относно неприкосновеността на данните и авторското право около създаваното от изкуствения интелект съдържание.

На коригирана база компанията е спечелила по 4,48 долара на акция за тримесечието. За сравнение, средната прогноза на анализаторите беше за 4,39 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 14.06.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още