fallback

Създателят на ChatGPT ще търси още пари от Microsoft за изграждане на "суперинтелект"

Стартъпът OpenAI вярва в дългосрочното си сътрудничество с технологичния гигант

21:32 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

OpenAI планира да си осигури по-нататъшна финансова подкрепа от най-големия си инвеститор Microsoft, докато главният изпълнителен директор на стартъпа, стоящ зад ChatGPT, Сам Алтман прокарва напред своята визия за създаване на изкуствен общ интелект – компютърен софтуер, интелигентен колкото хората, пише Financial Times.

В интервю за медията Алтман коментира, че партньорството му с главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела „работи много добре“, както и че очаква „да набере много повече [капитал] с течение на времето“ от технологичния гигант, както и от други инвеститори. По този начин OpenAI ще може да се справи с огромните разходи за изграждането на по-сложни модели с изкуствен интелект (AI).

По-рано тази година Microsoft инвестира 10 млрд. долара в OpenAI като част от „многогодишно“ споразумение, което оценява базираната в Сан Франциско компания на 29 млрд. долара, твърдят източници, запознати с въпроса.

Запитан дали Microsoft ще продължи да инвестира още, Алтман коментира: „Надявам се“. По думите му компанията има да извърви дълъг път, да изгради огромна изчислителна мощ, а разходите за обучение на AI в момента са огромни.

Алтман коментира, че растежът на приходите тази година е добър, но не предоставя повече подробности. По думите му компанията продължава да не е рентабилна заради разходите за обучение на изкуствения интелект. Партньорството с Microsoft ще гарантира, че „и двете правят пари от взаимния си успех и всички са доволни“.

На събитие на 6 ноември, на което присъства и Надела, OpenAI представи пакет от нови инструменти и актуализации на своя модел GPT-4 за разработчици и компании. Това е поредният знак как стартъпът възнамерява да изгради бизнес модел, базиран на ChatGPT.

Новите инструменти включват персонализирани версии на ChatGPT, които могат да бъдат адаптирани и пригодени за конкретни приложения, както и GPT Store – магазин за най-добрите приложения. Крайната цел при този магазин ще бъде разделяне на приходите със създателите на най-популярни приложения – бизнес модел, подобен на този на App Store на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 14.11.23 г.
fallback
Още от Софтуер виж още