fallback

Стартъпът xAI на Илон Мъск ще пусне първия си модел с изкуствен интелект

Появата му се случва година след пускането на ChatGPT на пазара

20:20 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Стартъпът на Илон Мъск xAI ще пусне първия си модел с изкуствен интелект(AI) в събота сред избрана група от потребители, заяви милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla, цитиран от Ройтерс.

Това се случва близо година, след като ChatGPT на OpenAI предизвика фурор сред бизнеса и потребителите по целия свят, стимилирайки внезапното насочване към технологията за генеративен изкуствен интелект.

През 2015 г. Мъск става един от съоснователите на OpenAI, но се оттегля от борда на компанията през 2018 г.

„В някои важни аспекти той (новият модел на xAI) е най-добрият, който съществува в момента“, заяви предприемачът днес.

Милиардерът, който отправи не една критика към усилията на технологичните гиганти в сферата на AI, по-рано тази година каза, че ще пусне изкуствен интелект, който ще търси истината, опитвайки се да разбере природата на Вселената. Софтуерът ще се конкурира с Bard на Google и Bing AI на Microsoft.

Екипът зад xAI, която беше създадена през юли тази година, идва от DeepMind на Google, от Microsoft и от други големи компании, проучващи AI.

Въпреки че притежаваната от Мъск X (социалната мрежа, известна като Twitter) и xAI са отделни, компаниите работят в тясно сътрудничество една с друга. XAI също така работи с Tesla и други компании.

Съоснователят на Oracle Лари Елисън, който се определя за близък приятел на Мъск, през септември заяви, че xAI е подписала договор за обучение на своя AI модел в облака на Oracle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 03.11.23 г.
fallback
Още от Софтуер виж още