fallback

Илон Мъск: Изкуственият интелект може да доведе до момент, в който не е нужно да работим

Ще имаме нещо, което за първи път е по-умно от най-умния човек, казва технологичният милиардер

18:08 | 03.11.23 г. 1

Илон Мъск смята, че изкуственият интелект (AI) в крайна сметка може да остави всички без работа, пише CNBC.

Технологичният милиардер, който управлява Tesla, SpaceX и X, както и новосформирания стартъп за изкуствен интелект xAI, каза, че изкуственият интелект ще има потенциала да се превърне в „най-разрушителната сила в историята“.

„Ще имаме нещо, което за първи път е по-умно от най-умния човек“, коментира Мъск на събитие в Lancaster House, официална резиденция на правителството на Обединеното кралство.

„Трудно е да се каже точно какъв е този момент, но ще дойде време, в който няма да има нужда от работа“, коментира Мъск на събитие с британския премиер Риши Сунак. „Можете да имате работа, ако искате да имате работа за собствено удовлетворение. Но изкуственият интелект ще може да прави всичко“.

Мъск многократно е предупреждавал за заплахите, които изкуственият интелект представлява за човечеството, като веднъж заяви, че той може да бъде по-опасен от ядрените оръжия. Той беше един от многобройните технологични лидери, които призоваха за спиране на разработването на AI, по-напреднал от софтуера GPT-4 на OpenAI, в широко цитирано отворено писмо, което беше публикувано по-рано тази година.

Други технологични лидери не са съгласни с това мнение, включително изпълнителният директор на Palantir Алекс Карп. Говорейки пред BBC Radio през юни, Карп каза, че е на мнение, че „много от хората, които искат пауза, искат пауза, защото нямат продукт“.

Новите коментари на Мъск бяха направени след среща на върха в Блечли Парк, Англия, където световните лидери се споразумяха за глобално комюнике за изкуствения интелект, в което намериха общ език относно рисковете от технологията за човечеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 03.11.23 г.
fallback
Още от Софтуер виж още