fallback

Факсът е жив... и завладява света

Германската компания Retarus доставя все повече факс услуги дори на концерни като Adidas, BMW или Puma

13:37 | 06.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

WhatsApp, Facebook или Twitter? Разбира се, Мартин Хагер е чувал за всички тях. И ги ползва. Но шефът и собственик на мюнхенската  IT-компания Retarus печели парите си с комуникационни форми от миналите десетилетия – с факс, SMS и имейл.

Обявени от специалистите отдавна за мъртви, старите технологии донесоха на Retarus фронтален растеж. С почти една пета до близо 50 млн. евро са се повишили приходите от продажбите на фирмата през последната финансова година. До 9 000 факса всяка минута минават през централния сървър на семейната компания, общо по 3 милиона на ден. Retarus се грижи за предаването на страниците, а самите факсмашини са от други производители.

„Светът говори за шампанско, но пие вино", описва ръководителят на компанията Хагер своя бизнес пред Handelsblatt. С други думи - социалните мрежи са приятни и полезни. Но когато опре до бизнеса, много компании все още разчитат на традиционните технологии, и по-специално на факса. „Това е доказана, стандартизирана и преди всичко законно установена технология", казва Хагер.

Дори динамични стартъпи като доставчика на пратки Lieferheld не се отказват от хартията. Много подобни доставчици изпращат всеки ден хиляди поръчки на клиентите си по факс на свързаните ресторанти и използват сървъра на Retarus. Причината е проста: в повечето кухни няма нито смартфони, нито таблети, в маранята на тенджерите и фурните така или иначе те не са полезни, а и шофьорите не биха могли да си позволят често такива устройства.

Да, дори и SMS-ите продължават да са живи в Retarus. Така например специалистът в сферата на оптиките Apollo винаги праща кратки съобщения на телефоните на клиентите си, когато могат да си вземат очилата или контактните лещи от някой от нейните 800 филиала в цяла Германия. И компанията за rent-а-car Sixt информира своите клиенти чрез SMS. Услугата се поема именно от Retarus.

И това не е всичко. Предвид бума на услуги за съобщения като WhatsApp и имейлът се счита за остаряла технология. Въпреки това и този бизнес расте при Retarus.

Големите IT-компании се оттеглиха от иначе спадащия като цяло бизнес. Google закри своята услуга Postini преди две години. Интернет гигантът бе купил доставчика на решения за сигурност при онлайн комуникации за 625 млн. долара в брой през 2007 г. с идеята да завладеят пазара на електронната поща за корпоративни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още