fallback

Брюксел се опълчва на Uber

Белгийски съд отне колата на шофьор, сключил договор с компанията

17:15 | 04.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Белгийски първоинстанционен съд издаде днес първата в страната осъдителна присъда срещу шофьор, който е сключил договор с компанията за споделени пътувания Uber, съобщи Ройтерс.

Признатият за виновен няма да бъде лишен от свобода, но губи превозното си средство. Според присъдата Uber следва да бъдe възприеманa като обществена услуга и да  отговаря на съответните изисквания.

През март шофьор на "класическо" такси и няколко  неустановени негови съучастници нападнаха автомобили в Брюксел, предлагащи услугата Uber. При саморазправата няколко автомобила понесоха щети. Преди два месеца в белгийската столица се състоя протест на около 1000 таксиметрови шофьори с искането услугата  Uber за "споделяне на пътуването" между граждани с помощта на приложения за смарт устройства да бъде напълно забранена.

Представители на таксиметровите превозвачи коментираха, че  близо двойно по-ниските цени за превоз на километър с Uber идват от това, че при "споделените таксита" не се плащат ДДС и  осигуровки, а така се създава нелоялна конкуренция. Uber действа на основата на мобилно приложение, а шофьорите на "споделените таксита" управляват собствените си автомобили, когато имат желание. Единственото изискване е да разполагат с приложението, да имат регистрация в системата и да се свържат с нея, когато  искат да работят, за да получават поръчки.

В средата на април дейността на Uber, чието седалище е в САЩ, бе забранена в Швейцария. Същевременно компанията заведе жалби в Европейската комисия срещу Франция, Германия и Испания заради обявената от трите държави забрана на дейността на Uber.   Също в средата на април Комисията за защита на конкуренцията в България (КЗК) започна разследване срещу услугата за споделено пътуване. 

Услугата UberХ се предлага в България от 9 декември 2014 г. и е достъпна чрез мобилното приложение на Uber. Тя представлява платформа за предоставяне на социална мобилност. Чрез платформата на Uber физически лица – пътници могат да правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място при ниски разходи. От друга страна, тя позволява на шофьорите да установят контакт и да се съгласят да споделят и да си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили за целите на споделеното пътуване.  

В Европа, където Uber предлага широка гама от възможности за транспорт – от професионални лимузини до неформални възможности за споделяне на автомобили, компанията е атакувана от съдебни разпореждания в Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания. Според властите в тези страни компанията е нарушила правилата за лицензиране на таксиметрови услуги.

Стартъпът си има неприятности и във Великобритания. В Лондон например се проведе масов протест на черните таксита заради конкуренцията на колите на компанията. Uber търпи и критики, че не отговаря на данъчните режими на Острова. През юни 2014 г. възлови улици и кръстовища в Лондон, Берлин, Париж и Мадрид бяха блокирани от недоволни от услугата таксиметрови водачи. В протестите тогава се включиха над 30 000 шофьори на таксита и лимузини.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още