fallback

Blackberry закрива германското си дружество Scoreloop

Стъпката е ново доказателство, че компанията ще се съсредоточи повече върху бизнес клиентите

10:04 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Канадският производител на смартфони BlackBerry продължава с усилията си за преструктуриране. Сега той планира да закрие базираната в Германия дъщерна компания Scoreloop, която предлага услуги за разработчиците на игри за мобилни устройства, предава Wall Street Journal. Това е още един признак, че изпадналата в криза компания планира да се съсредоточи повече върху клиентите от бизнеса и администрацията.

Blackberry придоби Scoreloop през 2011 г. Целта беше да се мотивират разработчиците да развиват повече игри за платформата BlackBerry, за да се стимулира по този начин продажбата на телефони. С помощта на ситуираната в Мюнхен Scoreloop разработчиците можеха да не се занимават със странични дейности, като фактуриране, и да се концентрират върху програмирането.

Въпреки това опитите на BlackBerry да се наложи на пазара на крайните частни потребители срещу конкуренти като Apple и Samsung не бе успешен. Сега канадската група се връща към традиционните си бизнес клиенти, за да се опита да си възвърне пазарния дял.

„Scoreloop ще прекрати услугите си от 1 декември", заяви говорител на BlackBerry. "Това решение е в съответствие със стратегията ни да насочим усилията на разработчиците към предоставяне на най-добрите бизнес решения за клиентите". Представител на Scoreloop не е бил открит за коментар.

BlackBerry вече съкрати през юни нови 65 служители, които се занимаваха предимно с разработването на мобилни приложения за крайни физически клиенти. В същото време в компанията остават около 100 други служители, занимаващи се с приложения за бизнес клиенти. BlackBerry сключи наскоро и споразумение с Amazon.com, за да получи достъп до магазина с апликации AppStore на онлайн търговеца.

BlackBerry ще продължи да продава смартфони и ще се опита да е на печалба от бизнеса, макар че групата фокусира своя опит за завръщане в частност към продажбите на по-високодоходни услуги като софтуер за управление и сигурност, тъй като те са търсени от компаниите и правителствата.

Инвеститорите изглежда са убедени, че Blackberry е на прав път. Към четвъртък акциите отчитат ръст от 39%, откакто през юни компанията изненада приятно с малка тримесечна печалба и планове за нов софтуер. 

Като цяло пазарният дял на BlackBerry на пазара на смартфони спада бързо. Глобалните доставки на компанията се очаква да се сринат с почти 50 на сто тази година до около 9,7 милиона смартфона, показва прогнозата от май на изследователската фирма IDC.

В световен мащаб пазарният дял на BlackBerry ще се свие до 0,8% през 2014 г. и може да се смъкне до незначителните 0,3 процента до 2018 г., смята IDC. Операционната система на компанията държи 1,9% от пазара на мобилни операционни системи през 2013 година. Към края на 2010 г. глобалният пазарен дял бе 19 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още