fallback

Роб Симспън: Внедряването на системи в облака е надежден рентабилен вариант

Клиентите ни днес са изправени пред затруднението къде да инвестират най-ценните си ресурси - пари и хора, твърди мениджърът на SAP

08:44 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Роб Симспън. Снимкa: SAP

В днешно време компаниите, особено в технологичния сектор, все по-често използват облачните технологии, вместо да купуват нови компютри и софтуер за нови IT проекти. През 2013 г. те са похарчили 131 млрд. долара за облачни услуги, показва анализ на Gartner. За 2014 г. тази сума ще достигне 174,2 милиарда долара, и цели 235 млрд. долара за 2017 г., което ще е троен ръст от похарчените 78,2 млрд. долара през 2011 г.,  прогнозира проучване на пазарната компания IHS.

„След като облачните технологии докосната почти всеки потребител и компании по света, разходите за свързаното с облаците съхранение, сървъри, приложения и съдържание, ще бъдат насочени към изграждането на рамка, която е бързо мащабируема, много динамична, достъпна по заявка и изисква минимална управление", твърди Джагдиш Ребело, старши директор и главен анализатор за подразделението „Cloud and big data“ в IHS. "Стабилният ръст ще дойде както от все по-големия брой големи и малки предприятия, които преместват повече от своите приложения към облака, така и от растящия анализ на данни, който те предприемат, за да спечелят нови идеи по отношение на потребителското поведение“. 

„Разходите за облачни услуги, приложения, анализи на сигурността и данните ще представляват все по-голям дял от общите IT разходи, които днес се оценяват на 2 трлн. долара годишно“, отбелязва Ребело.

След като преди седмица с изпълнителния директор на SAP България Румяна Тренчева разговаряхме за ползите от облачните технологии и за предизвикателствата пред тези технологии в момента, сега ви предлагаме и мнението на Роб Симпсън, директор Database & Technology за Централна и Източна Европа в SAP.  Роб се присъединява към компанията от Sybase South Africa. В SAP той отговаря за управлението на продажбите на D&T продукти в региона и развитието на екипа за D&T. 

Г-н Симпсън, бихте ли дали кратко техническо описание какво е SAP HANA Enterprise Cloud (HEC)?

SAP предоставя на клиентите си  възможността да качат своя SAP Business Suite, Business Warehouse или вътрешно разработени приложения върху управлявана облачна среда, поддържана от SAP т.е. HEC. Този инструмент е разработен с най-високите възможни стандарти за сигурност, оперативна ефективност и достъпност. В действителност, в много случаи HEC предлага на клиентите си среда, по-добра от тяхната собствена, с оглед на основните оперативни резултати.

SAP HEC предлага на клиентите "on premise" технически еквивалент, с допълнителна полза, че са в състояние променят настройките, на базата на търсенето на клиентите и променящия се бизнес профил.

Разкажете повече за ефекта от употребата на HEC и какво влияние би оказало преминаването към него!

Клиентите днес са изправени пред затруднението къде да инвестират най-ценните си ресурси - пари и хора. В допълнение, те се справят с приливите и отливите на бизнеса си и разпределението на най-ценните ресурси, за да се посрещнат изискванията на бизнеса, често представлява трудна дилема - проектът ще донесе ли очакваната възвръщаемост и колко е разумно да инвестирам сега?

HEC предлага на клиента гъвкавостта да увеличава или свива капацитета, които бизнесът му изисква, като по този начин значително намалява риска и предлага възможността за правилно изчисление на необходимите инвестиции в технологични решения, използвани за множество проекти.

Много компании биха искали да инвестират в R&D за тестване на нови бизнес идеи или при разширение на продуктовата гама - инкубатор за иновации. Това често не е осъществимо поради цената на навлизане, т.е. На хардуера и софтуера.

За да отговори на това търсене, SAP предлага PaaS - платформа-като-услуга, която предоставя на клиентите платформа за разработването на приложения от следващо поколение на минимална цена за навлизане; решение, което може да се вземе в рамките на 30 минути. Освен за традиционните клиенти, в SAP вярваме, че това ще бъде ценно и атрактивно и за Start-up-ите и ISV (Independent Software Vendors) компаниите. Кои са основните бизнес стимули за инвестиране в HEC?

Скоростта на промяна, конкурентоспособността в регионален и международен план, вътрешното и външно изискване на клиента за бързо обслужване в реално време, са някои от предизвикателствата, с които клиентите ни се сблъскват всеки ден. В много случаи те установяват, че не са в състояние да преструктурират наличните системи за да отговорят на тези изисквания. Какъв е отговорът?

- Да се използва наличната технология за да се пре-проектират приложенията и системите. Тя е прекалено ограничена от гледна точка времето за пускане на пазара и функционалностите, изисквани от бизнеса днес. Просто не е приложима опция! - Да се използват иновативни платформи, които да доставят или да разгърнат "нов стил" приложения за много кратко време и с по-ниска цена. - Да се въведат управлявани клауд-базирани приложения, които да заменят наличните вътрешно-разработените приложения, които вече не обслужват нуждите на бизнеса и са твърде скъпи за поддръжка.

HEC предоставя разходно-ефективно решение и предлага на клиента достъп до най-модерната технологична платформа, съществуваща днес. Какви са уникалните предимства на това решение в сравнение с “on premise” инвестиция в база данни, например HANA?

Дебатът “on premise” срещу „в облака“ ще продължи да се води по време на заседанията на мениджърските бордове още известно време. Възгледът на SAP е, че е налице необходимостта и от двете т.е. хибриден модел.

Компаниите ще бъдат повлияни от ТСО, бизнес-критичния характер на системата или приложението, и наличния ресурс за поддръжка, подобрение и опериране на приложенията. Уникалните предимства са: - HEC предлага на клиента по-малък TCO - HEC предлага сигурна управлявана алтернатива в случаите, когато клиентът не може да намери или не иска да наеме специализиран персонал. - HEC осигурява по-кратко време за излизане на пазара - HEC осигурява ресурс по поръчка - HEC намалява нуждата от капиталови  инвестиции HEC приложим само към традиционните SAP клиенти ли е?

В допълнение към традиционните търговски организации, HEC предлага на Start-up и ISV компаниите изключително изгоден достъп до платформа за развитие на иновациите на SAP . SAP стартира Startup Forum преди около 2 години. Към момента разполагаме с над 1000 стартиращи компании, които използват HEC за разработване на приложения върху in-memory базата данни HANA.

Употребата е отвъд очакванията на компанията, а резултатите от тази програма ще бъдат много очевидни през следващите месеци и години, когато стотици иновативни приложения станат достъпни за организации от всякакви индустрии.

Как точно малките и средни предприятия и стартъпи могат да се възползват от HEC?

Освен създаването на нови предприятия, както е споменато по-горе, поради самото естество на големината на фирмите, при МСП има тенденция да бъдат по-чувствителни и внимателни при извършване на инвестиции в нови технологии в подкрепа на бизнес експанзията си. Въпреки това, тяхното място на пазара може да бъде също толкова конкурентно, колкото това на по-големите им колеги, което означава, че те също трябва да намерят начини да се диференцират, пазят и печелят пазарен дял. Капиталът им е ограничен и те често не разполагат с необходимия персонал, за да се развиват или да прилагат подходящи технологии. Внедряването на системи в облака се разглежда като надежден рентабилен вариант и позволява на компаниите да се фокусират върху разрастването на бизнеса си, оставяйки технологичните елементи да бъдат управлявани от SAP върху HANA в облака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още