fallback

Huawei ще заложи и на Windows Phone

Въпреки това за китайския производител предимство ще продължи да има Android

15:27 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател

Главният маркетинг директор на Huawei Шао Ян е потвърдил в интервю за TrustedReviews, че неговата компания все още планира да пусне на пазара смартфони с мобилната операционна система на Microsoft Windows Phone. Въпреки това обаче китайският производител ще продължи да отдава предпочитанията си на операционната система Android на Google. "Windows Phone има значително по-нисък приоритет за нас в сравнение с Android", каза Ян. „Ние определено обаче ще следваме стратегията за мулти-OS (предлагане на апарати с различни операционни системи, б. ред.)".

През второто тримесечие на годината Huawei ще предложи в САЩ смартфон с поддръжка на две операционни системи. Според Ян устройство, на което ще са инсталирани Android и Windows Phone, ще намери доста потребители. 

"Един от начините за Windows Phone, на който и ние се осланяме сега, е двойна OS, т.е. Android и Windows в един апарат", каза Ян. "Ако предложим апарат със само Windows, може би хората няма да вземат толкова лесно решение за купуване на телефона. Ако имат Android и Windows на едно устройство, което могат да променят по желание и да сменят системата, е много по-лесно за тях да се решат за Windows Phone".

Въпреки че Huawei не е много добре позната марка сред потребителите, компанията вече изпревари много от своите конкуренти. Според Strategy Analytics през октомври миналата година Huawei беше третият по големина доставчик на смартфони в света, след Samsung и Apple и преди LG и Lenovo.

Според материал на Times of India Microsoft също променя стратегията си за Windows Phone, за да привлече нови клиенти - най-малко в Индия. Местните доставчици Lava (Xolo) и Karbonn ще получават безплатно Windows Phone от базирания в Редмънд концерн. И преди имаше спекулации, че Microsoft може да се откаже от лицензионни такси за Windows Phone, но според източниците на вестника това е било условието на двамата оператора да вллючат апарати с Windows Phone в програмата си.

Microsoft отказа да коментира материала за Индия. Засега не е ясно колко пари иска компанията за използването на мобилната си операционна система. Според различни материали лицензионната такса възлиза на между 5 до 30 долара за телефон. Вероятно цената зависи от броя на произвежданите или продаваните телефони.

В допълнение, Microsoft наскоро е разхлабил специфичните лицензионни условия за привличане на нови партньори за Windows Phone, докато се подготвя чрез придобиването на мобилния бизнес на Nokia да се превърне в доставчик на хардуер. Наред с другите неща, Microsoft се отказва и от специализираните хардуерни бутони за Windows Phone. Това е основната предпоставка за производители на оригинално оборудване като Huawei да инсталират Android и Windows Phone заедно на един смартфон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още