IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гейтс: Софтуерната автоматизация ще замени много служители

Правителствата и хората не са готови за промените на пазара на труда, смята милиардерът

11:11 | 14.03.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Гейтс: Софтуерната автоматизация ще замени много служители

В рамките на следващите 20 години „софтуерното заместване" (софтуерни ботове, или автоматизация - б. ред.) ще намали драстично търсенето на много видове работни места, заяви в четвъртък на организирано от вашингтонския мозъчен тръст American Enterprise Institute Enterprise Бил Гейтс. „Това е мрачна прогноза, за която много хора, включително и правителствата, не са подготвени“, добави основателят на Microsoft, цитиран от BusinessInsider. 

„Софтуерната замяна, независимо дали става дума за шофьори или сервитьори или медицински сестри... тя напредва", заяви Гейтс. „С течение на времето технологията ще намали търсенето на работни места, особено в долния край на набора от умения. ... След 20 години, считано от сега, търсенето на работна ръка за много умения ще бъде значително по-ниско. Аз не мисля, че хората са наясно с това".

Милиардерът представи и няколко разумни начина за справяне с проблема.

„Първо данъчните закони трябва да бъдат актуализирани, за да се насърчат компаниите да наемат служители“. Гейтс дори предложи евентуално да се премахнат изцяло някои данъци и осигуровки.

Както е правил и по-рано, Гейтс също така предупреди срещу повишаването на минималната работна заплата заради опасенията, че това ще попречи на работодателите да наемат нови работници. Много от служителите, които ще бъдат засегнати от бъдещата "софтуерна замяна" ще бъдат тези, които работят на минимална работна заплата“, твърди той.

„Когато някои казват, че трябва да се повиши минималната работна заплата, се тревожа, че това ще отслаби търсенето на работна ръка и ще забави създаването на нови работни места в онази част от трудовия сектор, за която се притеснявам най-много", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
Pastir2
преди 10 години
Единственият проблем е концентрацията на богатство във все по-малка част от населението. Не виждам проблем в това, че машини ще произвеждат неща вместо хората. Като цяло ще има повече блага, но хората без умения нема да има какво да предложат насреща, за да получат от тех. Требва да се мисли за нова концепция за преразпределение на публичните блага и да се намали концентрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 10 години
Света се е справил с безработицата от индустриалната революция . Вероятно ще се справи и с безработицата от информационната такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Естествено, най-голяма съпротива в световен мащаб ще срещнем в лицето на българската държавна администрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Няма страшно, те до тогава ще са колонизирали луната, където тез които няма да имат нужда от останалите и могат да си го позволят, ще бъдат обслужвани от роботи. А останалите ще си дишаме токсичния въздух от фабриките за производство на роботи :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 10 години
Като цяло е прав, но 'ненужни' ще се окажат не само тези 'в долния край на набора от умения'.Ще бъде засегната цялата 'стълбица'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Много ми е чудно как четири часовия работен ден е толкова трудна за схващане концепция?! Според мен от това по-логично нещо няма и единствено трябва да се мисли как да стане прехода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още