IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гейтс: Софтуерната автоматизация ще замени много служители

Правителствата и хората не са готови за промените на пазара на труда, смята милиардерът

11:11 | 14.03.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Гейтс: Софтуерната автоматизация ще замени много служители

В рамките на следващите 20 години „софтуерното заместване" (софтуерни ботове, или автоматизация - б. ред.) ще намали драстично търсенето на много видове работни места, заяви в четвъртък на организирано от вашингтонския мозъчен тръст American Enterprise Institute Enterprise Бил Гейтс. „Това е мрачна прогноза, за която много хора, включително и правителствата, не са подготвени“, добави основателят на Microsoft, цитиран от BusinessInsider. 

„Софтуерната замяна, независимо дали става дума за шофьори или сервитьори или медицински сестри... тя напредва", заяви Гейтс. „С течение на времето технологията ще намали търсенето на работни места, особено в долния край на набора от умения. ... След 20 години, считано от сега, търсенето на работна ръка за много умения ще бъде значително по-ниско. Аз не мисля, че хората са наясно с това".

Милиардерът представи и няколко разумни начина за справяне с проблема.

„Първо данъчните закони трябва да бъдат актуализирани, за да се насърчат компаниите да наемат служители“. Гейтс дори предложи евентуално да се премахнат изцяло някои данъци и осигуровки.

Както е правил и по-рано, Гейтс също така предупреди срещу повишаването на минималната работна заплата заради опасенията, че това ще попречи на работодателите да наемат нови работници. Много от служителите, които ще бъдат засегнати от бъдещата "софтуерна замяна" ще бъдат тези, които работят на минимална работна заплата“, твърди той.

„Когато някои казват, че трябва да се повиши минималната работна заплата, се тревожа, че това ще отслаби търсенето на работна ръка и ще забави създаването на нови работни места в онази част от трудовия сектор, за която се притеснявам най-много", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 10 години
пред монитора да следят дали няма бъгове в работата на програмите. Малкото избрани "усвояващи" каймака на цялата тази машина ще са организаторите и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Не не и не. Няма да има ББД, или не точно както ни го представят. Също не е вярно, че развлекателната индустрия ще запълни празнината. По скоро ще се върви към минимален химически минимум, необходим за физическо оцеляване, полагащ се на всеки на планетата. И понеже имаме прираст на световното населението (без значение на етнос/раса в момента) минимума ще е най-вероятно 90 прахчета субстанция за месец (по 3 на ден), които ще са необходими за преборване на глада. 120 литра вода на месец за утоляване на жажда. Чифт дрехи изчислени долу-горе за 3 месеца да се разпадат, както и някои друг паричен знак абсолютен минимум. И понеже повечето дейности свързани с работа ще са заети от роботи и програми, за средния човек работата, ще е надзорна върху тях. Т.е. едни ще обикалят с чукчето фабриките за да видят дали няма някоя разлопана част (като железничарите), други ще прекарват по 8 часа (с 15 мин почивка на час) пред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Това, което си казал е валидна теза, ако:-повишеното търсене (при спад на себестойността), обезпечи разкриването на повече работни места, в сравнение с изгубените такива от намаляване трудоемкостта на технологиите;-хората с повече свободно време, разполагат с пари, които да харчат за допълнителни развлечения.А пък ББД, не съм мн. сигурен дали точно ние, ще може да го проверим как действа. Имам чувството, че той се предвижда за няколко точки по географската карта, където е от съществено значение да има социален мир ;)) , ако се предвиждаше ББД за всеки жител на планетатa, Африка отдавна да го е въвела :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
Не е точно така 1.Това ще доведе до доста бързо сваляне на цените което ще направи достъпни доста блага които в момента са достъпни за по богата прослойка , а това със сигурност ще отвори работни места 2.Все по голямото свободно време ще захрани още повече индустрията за забавления Дали това ще е достатъчно - предстой да видим . Но дори и да не подейства винаги можем да проверим теорията за безусловния базов доход нали ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Лъки индустриалната революция е била не по малко фундаментална за тогавашните условия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Виж , как да се разшири сферата на платените услуги, мога да си позволя да дам съвет, примерно: да се инкриминира самостоятелното посещение на тоалетната, за напред то тр. да става само с придружител (по различни съображения за сигурност да речем, ISO еди-колко-си), като придружаването се явява платена услуга естествено;))) Така хората могат да се разделят на двойки и взаимно да си оказват подобна услуга, ето че сме си гарантирали почти 100% заетост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Вероятно ще се справи и с безработицата от информационната такава"------------------------------С най-чувствителен ефект за ограничаване на технологичната безработица, ще са действия свързани с разширяване на администрацията (там щеш - не щеш, получаваш пари и харчиш обратно в икономиката, без да зависиш от това, дали някой ти търси продукта), друга сфера, която би имал положителен ефект в тази посока, е тази на услугите (защото тенденцията в реалния сектор , видно и от направените заключения в статията е, малка част от цената на продукта да се формира от прекия човешки труд). За претекст под който да се разшири ударно администрацията, не се съмнявам, че ръководители ни, ще намерят (наблюденията ми са, че са мн. изобретателни в тази посока).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Тука става въпрос за революция не само в информационните технологии, но и за ботовете и роботите! Т.е. нещата са много по-дълбоки от няколко компютъра. Скоро алгоритмите ще заменят човека! И който не притежава акции и не е собственик дори и на малка част като % от компаниите, които ще работят по този начин, просто ще бъде обречен на глас. Роботите в един момент ще бъдат по-евтини, по-ефективни, по-силни и ПОВЕЧЕ от човешката работна ръка. Това е необратим процес, който вече се наблюдава и вече е започнал! Така че няма как да се говори за намаляване на безработицата, тя ще расте непрекъснато, просто защото ще има сегменти от обществото, които ще са ненужни с новите технологии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Не еди и двама, камара хора коментираха вече този Очеваден Факт. В резултат на него, свръхпроизводството с ниска себестойност на ***, с цел бързата им подмяна с нови/при храната с друга идея/ и с още няколко следствия - криза.Е, но щом го казва чичо Бил, ще е новина.Със сигурно изхода е измислен вече, само начина на поднасяне си мисли. Иначе "идеи" много по света. Ту некое конфликтче, ту ББД, ту някое "оздравяване", ту пълен контрол/слушане, следене и прочие/. Та, не са нужни разни теории на конспирацията/без значение истински или не/ та да се вижда ясно налагания постепенно определен порядък.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ДАНЪК РОБИН ХУД!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още