fallback

Гейтс: Софтуерната автоматизация ще замени много служители

Правителствата и хората не са готови за промените на пазара на труда, смята милиардерът

11:11 | 14.03.14 г. 16
Автор - снимка
Създател

В рамките на следващите 20 години „софтуерното заместване" (софтуерни ботове, или автоматизация - б. ред.) ще намали драстично търсенето на много видове работни места, заяви в четвъртък на организирано от вашингтонския мозъчен тръст American Enterprise Institute Enterprise Бил Гейтс. „Това е мрачна прогноза, за която много хора, включително и правителствата, не са подготвени“, добави основателят на Microsoft, цитиран от BusinessInsider. 

„Софтуерната замяна, независимо дали става дума за шофьори или сервитьори или медицински сестри... тя напредва", заяви Гейтс. „С течение на времето технологията ще намали търсенето на работни места, особено в долния край на набора от умения. ... След 20 години, считано от сега, търсенето на работна ръка за много умения ще бъде значително по-ниско. Аз не мисля, че хората са наясно с това".

Милиардерът представи и няколко разумни начина за справяне с проблема.

„Първо данъчните закони трябва да бъдат актуализирани, за да се насърчат компаниите да наемат служители“. Гейтс дори предложи евентуално да се премахнат изцяло някои данъци и осигуровки.

Както е правил и по-рано, Гейтс също така предупреди срещу повишаването на минималната работна заплата заради опасенията, че това ще попречи на работодателите да наемат нови работници. Много от служителите, които ще бъдат засегнати от бъдещата "софтуерна замяна" ще бъдат тези, които работят на минимална работна заплата“, твърди той.

„Когато някои казват, че трябва да се повиши минималната работна заплата, се тревожа, че това ще отслаби търсенето на работна ръка и ще забави създаването на нови работни места в онази част от трудовия сектор, за която се притеснявам най-много", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още