fallback

Европейците са похарчили 6,1 млрд. евро за софтуерни приложения през 2013 година

До 2018 година индустрията ще носи 63 млрд. евро годишно, а заетите ще бъдат поне 4,8 млн. души

15:52 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Само за пет години индустрията за производство на приложен софтуер се превърна в истински хит в сферата на технологиите. През 2013 година европейците са похарчили 6,1 млрд. евро за различни приложения. Свалените софтуерни приложения са били 94,4 млрд. Част от тях са безплатни за потребителите.

Към момента в индустрията своето препитание намират около 1 млн. разработчици и 800 хил. маркетолози и служители със съпътстващи дейности. Анализ на Европейската комисия обаче посочва, че до 2018 година този сектор ще носи приходи от 63 млрд. евро за европейската икономика и ще дава работа на поне 4,8 млн. души.

Прогнозите сочат още, че до 2018 година разходите на потребителите за покупка на приложения ще набъбнат до 18,7 млрд. евро. А когато тези приходи се обединят с приходите от реклама и допълнителните дейности, свързани с разработката на софтуер, годишните приходи за разработващите софтуерни приложения ще набъбнат до 63 млрд. евро.

„На фона на растящата младежка безработица, тези данни дават нова надежда. Това е сектор от дигиталната икономика, където Европа може да бъде лидер“, коментира комисарят по въпросите на технологиите Нели Круз при представянето на проучването.

Според изследването ЕС вече има много добри позиции по отношение на производството на игрови приложения – 28-те водещи компании от общността създават 40% от 100-те най-търсени приложения в ЕС и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още