fallback

Бивш мениджър на Microsoft отива на съд

32-годишният мъж е търгувал с поверителна информация за концерна

11:44 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските власти обвиниха бивш мениджър на Microsoft и негов приятел – борсов трейдър, в незаконна търговия с вътрешна информация. Дуото от Сиатъл – областта, в която е и седалището на софтуерната компания, е успяло да си докара благодарение на спекулации въз основа на поверителни фирмени информации повече от 393 000 долара (288 000 евро).

Двамата мъже – на 32 и 28 години, са били обвинени в четвъртък от щатския съд на Сиатъл, заявява местният прокурор, цитиран от Ройтерс. Според наличната информация мениджърът, търгувал с вътрешна информация, е заплашен с до 20 години затвор и глоба в размер на до 5 млн. долара. Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси също се е намесила в случая и ще подаде граждански иск.

Според текста на обвинението по-възрастният от двамата мъже е бил нает във финансовия отдел на Microsoft и е снабдявал по-младия със съвети за борсова търговия. Така например той е предал, че Microsoft иска да инвестира в бизнеса с дигитални книжарници на американската верига Barnes and Noble и е издавал финансовите резултати на концерна преди официалното им публикуване. В следствие на това трейдърът е залагал с опционни сделки за движението на цените на акциите. Двамата са си поделяли постигната печалба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още