fallback

Инвеститор получава място в борда на Microsoft

ValueAct държи под 1% от акциите на софтуерния концерн и е първият инвеститор, получил място в борда

15:57 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За първи път в корпоративната история на Microsoft инвеститор ще получи място в борда на софтуерната компания. В началото на следващата година то ще бъде заето от директор на ValueAct Capital Management. Тази стъпка е обявена само една седмица, след като бе обявено и изненадващото оттегляне на Стив Балмър.

Решението да се предостави място в борда на инвеститор, който притежава по-малко от един процент от акциите на Microsoft, показва колко силен е натискът над компанията в момента, пише Wall Street Journal. Технологичната група наскоро бе обвинена многократно, че е пропуснала тенденциите към нови технологии - от смартфони и таблети до бизнеса с интернет търсачките.

Наблюдателите постоянно спекулират за внезапното изтегляне на Балмър, който заема поста на председател на борда на директорите от 2000 г. насам. Едва през юли в рамките на групата започна преструктуриране, с което се затвърди влиянието на Балмър. В разговори с ръководството на Microsoft няколко инвеститори са изразили съмнение, че оттеглянето на Балмър е умишлено и задават въпроса каква роля са играли в този контекст ValueAct, казват източници, участващи в преговорите.

Някои инвеститори наскоро също така са изразили надежда, че ValueAct може да подтикне борда на Microsoft към това, избирането на нов председател да премине към миналото на компанията. Това от своя страна би могло да подпомогне скока на цената на акциите.

„Според мен ValueAct е изиграла непряко роля в оттеглянето на Стив Балмър", казва анализаторът Rick Sherlund от Nomura Securities. „ValueAct силно представлява интересите на акционерите. И един от тези интереси е нов директор“. Анализаторите спекулираха наскоро, че ValueAct ще получи подкрепата на други инвеститори в борбата с Microsoft.

Самата ValueAct контрира тези спекулации в петък и заяви, че участието ѝ в Microsoft ще остане под границата от 5 на сто. Фондът обяви по-рано през пролетта покупката на акции в Microsoft и съобщи, че е говорил с други инвеститори за стратегията на софтуерната компания. Microsoft от своя страна съобщи в петък, че участието на ValueAct възлиза на 0,8 на сто и в момента е на стойност около 2,2 милиарда долара.

Малко компании с размера на Microsoft са дали място в борда си на инвеститор. Причината е загрижеността от евентуални конфликти. Въпреки това тези инвеститори при всички случаи  имат само ограничено въздействие, тъй като инвестицията е много скъпа. За петпроцентов дял в Microsoft в момента трябва да се платят 14 млрд. долара, което надхвърля средствата, управлявани от ValueAct в момента - депозити в размер на 12 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още