fallback

Google и Microsoft в спор за приложението за YouTube

Онлайн концернът отново блокира апликацията за устройства с Windows Phone

17:02 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател

Американските концерни Microsoft и Google откриха нов фронт в спора си за господство на технологичния пазар. След като базираният в Редмънд софтуерен концерн направи втори опит да издаде новото приложение за YouTube за операционната система на Windows Phone, Google отново го блокира. Според компанията причината е проблем в приложението, който нарушавал правилата й, съобщават от интернет гиганта, цитирани от The Verge.

"Microsoft не направиха необходими актуализации на браузъра си, които да позволят пълнофункционално използване на YouTube и вместо това пуснаха отново приложение, което нарушава нашите права", коментират от Google.

Говорителят на базираната в Маунтин вю компания допълва, че приложението е деактивирано. "Ние ценим нашето широко общество на програмисти и молим всички да се придържат към едни и същи правила", допълват от компанията.

Малко по-късно комуникацията между двете компании се изостри. Microsoft реагира с обвинения, че интернет гигантът се опитва да санкционира с невалидни аргументи потребителите на телефони с Windows Phone. "Барикадите по пътя, които Google създаде, не могат да бъдат заобиколени и те го знаят", пише мениджърът на Microsoft Дейвид Хауърд в постинг в корпоративния блог. 

„Google поиска да променим програмния език на приложението ни в HTML5. Еквивалентните в iOS и Android не са базирани на HTML5, но и двете приложения са създадени и поддържани от Google", коментира още Хауърд, който е вицепрезидент и съветник по правните и антитръстовите въпроси на Microsoft.

По всяка вероятност основна част от проблема е заради рекламите. Първата версия на приложението не съдържаше реклами, докато във втората има вградени такива, но според Google те нарушават общите условия за ползване.

„Помолихме Google да ни даде каква информация получават iPhone и Android приложенията, за да повишим ефективността на рекламите и в нашето приложение. Поне досега Google отказва да ни даде тази информация", оплаква се още Хауърд.

Той критикува компанията и заради реакциите й за брандирането на приложението. "Ние използваме едно и също брандиране на YouTube приложението ни от 2010 г. и то даваше по-малко функции. Сега, когато то дава достъп до повече функции, Google е против брандинга, въпреки че сме уточнили видно, че ние сме автори на приложението", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още