fallback

Има ли FinSpy, качен на сървър на българско министерство?

Шпионската програма е почти неоткриваема на компютрите и може да следи всяко действие на потребителя

18:58 | 15.07.13 г. 1

Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) никога не е имало за задача да следи когото и да било, е официалната позиция на бившия министър Николай Василев по темата за открития шпионски софтуер FinSpy. 

Василев заяви категорично, че за първи път чува за FinSpy и не е разрешавал използването на подобна програма. 

"Тъй като излязлата днес информация много ме изненада, рзговарях с някои ключови служители от този период, които би трябвало да са информирани по въпроси, свързани с информационното осигуряване – никой от тях не беше чувал за FinSpy", допълни още той. 

Този коментар на Василев е по повод интервю на "Дарик радио" с един от изследователите в университета на Торонто - компютърният специалист Бил Марзак. Той съобщи, че са открили, че шпионският софтуер е открит на софтуер на бившето вече министерство на държавната администрация. 

Софтуерът е разработен от компанияjd Gamma International. Програмата дава възможност да бъде шпиониран всеки личен компютър чрез вирус, който се изпраща по имейл и се инсталира незабелязано.

Вирусът може да изтегля всякакви документи и да ги изпраща на съответните служби, да включва уеб камерата и микрофона и да записва какво се случва в помещението, както и да открадне всички пароли, които ползва потребителят.

Министерството на държавната администрация съществува от 1997 до 2009 година. Първият министър е Марио Тагарински, а последният - Николай Василев. Идвайки на власт, правителството на ГЕРБ закри тази структура. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още