fallback

Вече може да контролирате своя собствена армия от безпилотни самолети

Нова система може да предизвика вълна от нови приложения за безпилотни летателни апарати, подобно на случилото се с компютрите през 80-те

19:30 | 24.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Бетаверсия на специализиран софтуер ще позволи координиран контрол на множество безпилотни летателни апарати, съобщи новосъздадената компания DreamHammer. Не всички от тези апарати ще са във въздуха - някои може да летят, други - да се движат на колела, трети да са под или над вода. На теория един човек с iPad може да контролира всички тях, пише BusinessWeek. 

Все още никой не предлага всичко това, но софтуерът на DreamHammer, наречен Ballista, цели да предостави решения за някои проблеми, свързани с безпилотните летателни апарати в момента: те не са много по-ефикасни от превозните средства с човек на борда. Всеки един подобен апарат, изпращан на мисия от американската армия или разузнавателни служби, се нуждае от цял екип за поддръжка и управление. Целта на Ballista е да консолидира тези дейности. Един единствен оператор може да контролира много апарати с помощта на интуитивен компютърен интерфейс.

Една от причините за трудната координация на контролните функции на безпилотните летателни апарати, е че всеки производител използва своя собствена софтуерна система. Това е изгодно за производителите, но прави трудно споделянето на информация между апарати от различни фирми и забавя иновациите, тъй като външните страни нямат достъп до кода. Според създателите на новата система тя ще предизвика вълна от нови приложения за безпилотни летателни апарати, подобно на случилото се с компютрите през 1980-те години.

Сред клиентите на фирмата вече са някои от най-големите производители от бранша в САЩ, но след като Американската федерална авиационна администрация отвори въздушното пространство на страната за безпилотни самолети, което се очаква през 2015 г., секторът ще експлоадира, прогнозират от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още