fallback

17 компании възроптаха пред ЕК срещу Android

Microsoft, Nokia, Oracle & Сие обвиняват Google в измамни практики

13:20 | 09.04.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Google отново бе нападнат с жалби за нарушаване на конкуренцията в Европа. Освен разследването на ЕС за това, дали концернът не злоупотребява със своята доминация на пазара на търсене и засиления контрол над правилата за лични данни на потребителите, сега компанията трябва да се страхува и заради Android и приложенията за нея.

Широка коалиция от технологични компании подаде жалба срещу американския концерн в Европейския съд. 17-членната коалиция, която се подвизава под наименованието "Fairsearch.org", твърди, че интернет гигантът използва "измамни практики с цел изключване на свободната конкуренция на мобилния пазар", предава Ройтерс.

Организацията, в която членуват компании като Microsoft, Nokia, Oracle, TripAdvisor и Expedia, се оплаква от факта, че Google предоставя операционната си система Android безплатно на потребителите, но след това, ако същите потребители поискат да използват услуги, като карти, гледане на видео в YouTube или купуване на приложения от Google Play, трябва да се регистрират и за всички останали услуги на компанията.

Компаниите твърдят, че Google използва Android, за да предостави на приложенията си антиконкурентно предимство. Налице били договорни разпоредби, които принуждават производители на смартфони, които използват Android, но също така и други приложения на Google, например за Youtube, да ги слагат на особено видно място в началния екран на смартфоните. Според жалбоподателите подходът на Google за Android е опит компанията да получи мощна позиция на пазара на мобилни услуги, както и да утвърди контрол над потребителските данни за онлайн реклама в мобилните приложения.

"Google използва мобилната операционна система Android като "троянски кон", за да мами партньорите си, за да завзема мобилния пазар и за да контролира данните на потребителите. Ние молим Комисията да задвижи нещата бързо и решително, за да защити правото на конкуренция и иновация на този така важен пазар“, заявява в обръщението на коалицията ддвокатът Томас Винйе.

Пред New York Times Европейският комисар за конкуренцията Хоакин Алмуня не коментира конкретно случая, но пояснява, че комисията отдавна наблюдава Android, при това независимо от проверката за практиките на Google за пазара на търсене. Засега Google не са дали коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още