fallback

Google ще придобие WhatsApp за 1 млрд. долара?

Придобиването пасва на новата стратегия на концерна да се превърне в доставчик на комуникационни услуги

10:05 | 08.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският онлайн гигант Google планира да придобие WhatsApp. Според американския технологичен блог Digital Trends преговорите са напреднали и скоро може да бъдат приключени, а в момента единственият спорен момент все още е цената. WhatsApp би паснал перфектно в концепцията на Google, но не и като самостоятелна услуга, спекулира блогът.  Google се провали със собствените си услуги за съобщения като Google Talk или Google Wave в миналото, а WhatsApp има десетки милиони потребители. Според материал на New York Times всеки ден чрез WhatsApp се изпращат повече от 17 милиарда съобщения.

Google ще закупи с придобиването не само напълно разработена и утвърдена технология, но и този огромен брой потребители. Според New York Times през септември 2012 г.  43% от всички собственици на смартфони с Android са ползвали приложението. Затова WhatsApp и Google в момента преговарят за крайната цена, която според актуалните слухове може да достигне 1 млрд. долара (около 769 млн. евро). 

Онова, което прави WhatsApp толкова атрактивен за своите потребители, а следователно и за Google, е фактът, че приложението има варианти за всички операционни системи – за IOS на Apple, за Android, за Symbian на Nokia и за BlackBerry, както и за Windows Phone. Освен това WhatsApp може да прави много повече, отколкото класическите SMS-и. Потребителите могат да комуникират в групи и да споделят файлове, като снимки, видеоклипове и музика. След като потребителят е платил за приложението малка сума, използването на услугата става напълно безплатно.

Пазарният изследовател Ovum изчислява, че такива услуги са стрували на мобилните оператори пропуснати ползи в размер на 13,9 млрд. долара от SMS приходи. Особено засегнати са компании, базирани в Европа, където много клиенти на мобилни телефони плащат за всеки SMS. В САЩ често има месечни фиксирани ставки за кратките съобщения. Така WhatsApp е непопулярен сред безжични доставчици на услуги, които се опитват да развият Joyn - наследник на услугата за кратки съобщения, с който към текста може да се изпращат снимки и видеоклипове.

Освен това придобиването на WhatsApp пасва на новата стратегия на Google да се превърне в доставчик на комуникационни услуги. Концернът работи в момента над Google Babble и планира да внедри в нея отделни услуги, като Google Hangouts, Google Chat, Google Drive, Messenger, както и решението за IP-телефония Google Voice. С WhatsApp Google би могъл да придобие напълно готова система. Според Google Watchblog технологичният концерн може да представи Babble още през май на своята конференция за разработчици Google I/O като бета версия.  

Това не е първата спекулация за сделка за WhatsApp. Преди няколко месеца обикновено добре информираният блог TechCrunch съобщи, че SMS услугата би могла да бъде продадена на Facebook. По този начин Facebook би могъл да компенсира слабостта си в областта на мобилните услуги. 

Основателите Ян Коум и Брайън Екшън изрично се отказват да пускат реклама в своите услуги, тъй като това щяло да попречи на продукта. Без реклама освен това стартъпът можел да гарантира неприкосновеността на личния живот на своите потребители. WhatsApp не събира потребителски данни, като единствените данни, които се събират, са телефонните номера, с които потребителите да се свързват със своите приятели. Това може да се промени, ако Facebook или Google придобият компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още