fallback

Битката на ЕС да опази компаниите за телекомуникационно оборудване от Пекин

Китай не спазва споразумението си с ЕС, а приливът на конкуренти от азиатската страна не прави ситуацията по-добра за европейските представители на индустрията

11:21 | 07.08.16 г. 2

Планът на Европейския съюз (ЕС) да предпази компаниите си за телекомуникационно оборудване от прилива на китайски конкуренти не жъне успех, твърдят представители на ЕС и на индустрията, посочвайки проблемите, с които тя се сблъсква, на фона на слабото търсене на нейните основни продукти за безжични мрежи, пише Wall Street Journal.

Властите твърдят, че Пекин не спазва условията на договора от 2014 г. с ЕС, в който Брюксел отмени изискването за митата за внос на съоръжения, направени от китайските Huawei Technologies и ZTE. В замяна на това Пекин се съгласи да предприеме редица мерки, с които да помогне на европейските компании Ericsson и Nokia да си осигурят повече сделки в Китай.

Ключов участник в споразумението призова за назначаването на независима комисия, която да наблюдава пазара на телекомуникационно оборудване. Две години след сключването на сделката, този орган все още не е създаден. Китай не е предоставила средства за него и отказа искането на Брюксел, че членовете на комисията не трябва да имат връзки с правителството, допълва източник от ЕС.

Китайското министерство на търговията не е отговорило на запитването за коментар по въпроса.

Проблемният пакт с Китай показва ограничените възможности на ЕС да се конфронтира с Пекин за своите икономически политики, насочени към износа, твърдят европейски представители и такива от индустрията.

Западните представители на властта отдавна твърдят, че Пекин предоставя солидни субсидии на китайски компании, които облагодетелства. Резултатът е свръхкапацитет в редица сектори, което води до натиск на цените и предизвиква хаос на много пазари.

За телекомуникационното оборудване западните власти преди са посочвали, че китайските държавни банки са осигурявали големи кредитни линии за финансирането на експорта на Huawei и ZTE, като доказателство за държавна подкрепа за компаниите.

Но привлечени от възможността да работят с Китай, много страни от ЕС решиха да не вдигат тарифите за телефони от Huawei и ZTE, за да не развалят отношенията си с Пекин. Ericsson и Nokia, които също искат да спечелят договори в Китай, също отказват да подкрепят тарифите.

От своя страна Китай отрича нейните компании да правят дъмпинг с продуктите си на други пазари. Huawei твърди, че качеството на оборудването ѝ сега е конкурентно и дори по-добро от европейското. ZTE не е открита за коментар.

Бързо ерозиращата доминация на европейски компании в областта на безжичното мрежово оборудване личи по-ясно през последните дни. В четвъртък Nokia отчете загуба за второто си тримесечие, обвинявайки за това силната конкуренция.

Засега Европейската комисия има малко желание да възроди тарифната заплаха. Тя вече е заета с друг търговски спор с Китай - дали да определя страната като "пазарна икономика" - ход, който ще огранични правомощията на ЕС да налага тарифи на Китай.

В четвъртък ЕС наложи антидъмпингови мита върху някои китайски и руски вносители на стомана, но тези мерки са под една десета от нивата, които САЩ наложи за същите продукти по-рано тази година. Нещата за Брюксел ще се усложнят още повече със задаващия се развод с Великобритания.

За разлика от Европа, американското правителство ефективно блокира Huawei от своя пазар на мрежова инфраструктура поради притеснения, че нейните съоръжения могат да бъдат използвани от Пекин за шпионаж над американците. Huawei отрече тези твърдения.

ЕС се е опитвал да бъде по-суров с Пекин. През май 2013 г. ЕК заплаши, че ще започне разследване за предполагаема нелоялна конкуренция в сферата на телекомуникационното оборудване. Ход, който можеше да доведе до налагането на въпросните мита за Huawei и ZTE.

През октомври разследването беше отложено, на фона на слабата политическа подкрепа за този ход от Европа. Вместо това беше подписано "доброволно уреждане" на въпроса с Китай, възложено на независима комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 07.09.22 г.
fallback