fallback

Siemens придобива Dresser-Rand Group за 7,6 млрд. долара

Придобиването на производителя на оборудване за добив на петрол ще проправи пътя на германската компания към американския енергиен пазар

13:05 | 22.09.14 г.

Siemens AG обяви сделка за придобиване на американския производител на оборудване за добив на петрол Dresser-Rand Group Inc за 7,6 млрд. долара, предава The Wall Street Journal.

Германската инженерингова компания победи швейцарския cи съперник Sulzer AG, който преговаряше с Dresser-Rand относно възможността за осъществяване на сливане посредством придобиване на основния пакет от акции чрез фондовата основа. Изцяло паричният характер на офертата на Siemens обаче вероятно се оказа решаващ за постигането на сделката, предполагат анализатори.

През миналата година Siemens постигна приходи в размер на 76 млрд. евро, докато общата сума на приходите на Dresser-Rand възлизаше на 3 млн. долара.

"Придобиването е в съответствие с целта за разширяване на присъствието на компанията на енергийния пазар в САЩ и капитализиране на бума на шистовия газ", посочи главният изпълнителен на Siemens Джо Кезер.

Германската компания произвежда газови турбини и оборудване за компании, които извличат природен газ. Сливането с Dresser-Rand, която произвежда компресори, турбини и други въртящи се съоръжения, ще позволи на Siemens да разшири своите възможности в сферата на газодобива и да се възползва от хидравличното разбиване в САЩ.

Голямата дистрибуционна мрежа на Siemen ще даде на дружеството възможност да се възползва от печелившия бизнес на Dresser-Ранд с резервни части и да постигне "много висок повтарящ се поток от приходи", казва Робърт Норфлийт, анализатор от Alembic Global.

Siemens е една от редицата германски промишлени компании, заедно с гиганти като BASF SE и Wacker Chemie AG, насочващи се към енергийния пазар на САЩ отчасти поради строгия контрол върху проучването на шистов газ в Германия.

В тази връзка Кезер назначи през май американката Лиза Дейвис, която енергийния бизнес на Siemens, който си проправя пътя към САЩ.

Повече за Siemens вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
fallback