fallback

Vivendi ще преговаря ексклузивно с Telefonica за продажбата на GVT

Испанската оферта е по-атрактивна, считат от френския медиен концерн

18:05 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

След бърза „размяна на удари“ последва и бързо решение в рамките на покера за поглъщане, разразил се на бразилския телекомуникационен пазар.

Испанската Telefonica увеличи в четвъртък сутрин своята оферта за придобиването на бразилския доставчик на интернет Global Village Telecom (GVT) едва 30 минути след контраоферта на Telecom Italia. Обектът на придобиване все още принадлежи на френския медиен конгломерат Vivendi. А само няколко часа по-късно французите заявиха, че техният желан партньор е Telefonica, предава DPA.

На фондовия пазар наддаването предизвика движение - в ранния следобед акциите на Telecom Italia поскъпваха с около два процента, докато книжата на Telefonica, както и тези на Vivendi отчитаха лек спад. 

В късните следобедни часове в четвъртък френската медийна компания Vivendi съобщи, че възнамерява да преговаря само с испанците за продажбата на дъщерното си дружество в Южна Америка. „Испанската оферта е по-атрактивна, при нея може да се очаква счетоводна печалба в размер на повече от 3 млрд. евро“, се казва в изявление на френския концерн. Telefonica предложи 7,45 млрд. евро, а Telecom Italia бе готова да сложи на масата с 450 млн. евро по-малко.

Италианците искаха да спечелят Vivendi на своя страна и чрез създаването на глобален алианс. В допълнение трябваше да платят 1,7 милиарда евро в брой и дял от Telecom Italia. Собствената им дъщерна компания Tim трябваше да се слее с GVT и в края на краищата Vivendi трябваше да притежава дял от новото дружество в Бразилия. Испанците от своя страна сложиха значително повече пари на масата: 4,66 млрд. евро. В допълнение предлагат и дял в Telefonica Brazil и сътрудничество на различни пазари в областта.

Една възможна реорганизация на бразилския телекомуникационен пазар ще бъде сложна в много отношения. Telefonica е основен акционер в италианския концерн. Чрез холдинговата компания Telco SpA Telefonica държи заедно със застрахователя Generali (Generali Assicurazioni) и банките Intesa Sanpaolo и Mediobanca около 22 на сто от Telecom Italia.

За да отговори на изискванията на антимонополните власти, Telefonica ще се лиши от инвестицията в Telecom Italia. Telefonica е най-големият мобилен оператор в Бразилия - италианците със собствената си дъщерна компания Tim Brasil са подгласник. През последните години властите в страната критикуваха пазарната мощ на Telefonica.

Vivendi от своя страна се намира в радикална трансформация и от дълго време насам продава своя телеком бизнес. Наскоро бяха продадени френският мобилен оператор SFR и Maroc Telecom, както и разработчикът на игри Activision. В следобедните часове французите представиха и полугодишния си баланс. Поради силното евро продажбите са паднали с 3,5 на сто до 5,55 млрд. евро, а печалбата от друга страна скача леко. Печалбата обаче (и благодарение на продажби на подразделения) скача с почти 85% до 1,9 млрд. евро.

На бразилския телекомуникационен пазар мобилни телефонни услуги предлагат четири силни конкурента: Oi, TIM (дъщерна компания на Telecom Italia), Vivo (дъщерно дружество на Telefonica) и мексиканската America Movil. GVT е един от алтернативните оператори, които също предлагат широколентов интернет, кабелна телевизия и стационарни телефонни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
fallback