fallback

Акциите на Portugal Telecom се сринаха до нивата от 1996 г.

Причината за срива е спорна сделка с облигации на компания, която е притежавана от основния акционер

14:58 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател

Спорна сделка с облигации на компания на основния акционер на Portugal Telecom доведе до нов спад на цената на акциите на телекома във вторник. Книжата на оператора поевтиняват на Лисабонската фондова борса с до 10 процента до цена от 2,42 евро – най-ниската стойност от януари 1996 година насам. По този начин те са загубили почти 20 на сто от стойността си в рамките на последните три работни дни, предава Ройтерс.

Portugal Telecom (РТ) придоби облигации на RioForte за близо 900 милиона евро. Холдинговото дружество RioForte принадлежи на фамилията Еспирито Санто, която е най-големият акционер в PT с 10%-ен дял чрез банката си Banco Espirito Santo (BES). Телекомът пък държи около 2% от акциите на Banco Espirito Santo.

Според Portugal Telecom облигациите имат падеж в средата на юли. 

Преди издаването на правата BES предупреди за сериозни финансови нарушения в друг холдинг на семейството - Espirito Santo International. Именно заради нередности в този холдинг, който притежава 100% от RioForte, се води следствие в Люксембург. По-рано през годината Portugal Telecom осъществи сливане за 1,8 млрд. евро с бразилския телеком Oi. Като част от сливането Oi планира увеличение на паричния капитал с най-малко 7 млрд. реала (2,3 млрд. евро). Други 8 млрд. реала пък ще бъдат отделени за подобряване на гъвкавостта на баланса на новосъздадената структура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 08.09.22 г.
fallback