fallback

Майк Лазардис се отказва от BlackBerry

Съоснователите на компанията са прекратили споразумението с Goldman Sachs и Centerview Partners, които трябваше да оценят възможностите за придобиване на BlackBerry

09:22 | 25.12.13 г.

Съоснователят на BlackBerry и бивш главен изпълнителен директор на компанията Майк Лазаридис реши да се оттегли от плана за придобиване на закъсалия производител на смартфони, предаде Bloomberg.

Лазаридис намали и дела си в компанията, която се отказа от плановете за продажба.

В момента той притежава 26,3 млн. акции, или 4,99%, сочат документи, подадени в американския регулатор на пазарите. Съвместно с Дъг Фрегин той контролира над 8% от компанията.

Тази седмица Лазаридис е продал над 26 млн. акции.

Агенцията припомня, че миналия месец се провали опитът за сделка между BlackBerry и Fairfax Financial Holdings Ltd. В последствие производителят на смартфони се отказа от възможностите за продажба и реши да набере 1 млрд. долара конвертируем дълг, както и да си потърси нов главен изпълнителен директор.

Бившият изпълнителен директор на Sybase Inc. Джон Чен беше избран за председател на борда на директорите и временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор.

Лазаридис и Фрегин бяха наели Goldman Sachs Group Inc. и Centerview Partners LLC да оценят евентуалните възможности за придобиване на BlackBerry. Вчера обаче те са прекратили споразумението, посочва се в документи, подадени в американския пазарен регулатор.

От началото на годината акциите на BlackBerry са поевтинели с 35% заради нарастващите загуби и свиващите се продажби. През миналото тримесечие приходите на компанията паднаха с 56% до 1,19 млрд. долара, докато анализатори очакваха те да достигнат 1,59 млрд. долара.

Загубата от продължаващи операции на производителя на смартфони достигна 67 цента на акция, докато анализатори очакваха 46 цента.

Миналата седмица BlackBerry постигна и един успех – компанията успя да подпише 5-годишен договор с Foxconn Technology Group за производство на нейните устройства. Foxconn ще произвежда устройства на BlackBerry в заводите в Индонезия и Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 30.08.22 г.
fallback