fallback

Взимат iPhone-те на германските политици

Заради шпионския скандал телефоните на политическия елит ще бъдат криптирани със специален софтуер, несъвместим с устройствата на Apple

19:25 | 22.11.13 г.

След скандалите с подслушванията германските политици ще трябва да сменят своите iPhone-и с криптирани телефони, съобщава германското издание The Local. Промяната е спешна и ще задължи високопоставените политици в Германия да провеждат своите разговори само по защитени мобилни телефони. Тя обаче ще влезе в сила само при сформиране на правителство между социалдемократите и христиандемократите. Преговорите между двете партии все още продължават. 

Защитата ще дойде от специален софтуер, но той не е съвместим с устройствата на Apple и това означава, че iPhone-те ще изчезнат от елита на германската политика.

Припомняме, че в средата на октомври сериозен скандал разтърси отношенията между САЩ и Германия. Тогава стана ясно, че американската Национална агенция по сигурност е подслушвала германския канцлер Ангела Меркел.

Германски медии дори предполагат, че Меркел е била подслушвана още от 2002 година, три години преди да оглави най-мощната европейска икономика. Тогава тя беше лидер на най-голямата партия в опозиция.

На този етап американските партньори заявяват, че подслушването е спряно, а за това заповед издаде самият Барак Обама, който също се оказа изненадан от действията на службите в страната му.

Скандалът срина доверието на германците към САЩ и президента Барак Обама. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
fallback