fallback

Основателите на BlackBerry тръгват на спасителен поход

Майк Лазаридис и Дъг Фрегин са на път да сформират консорциум с Cerberus Capital Management и Qualcomm и да придобият закъсалия производител на смартфони

15:40 | 02.11.13 г.

Съоснователите на BlackBerry Майк Лазаридис и Дъг Фрегин са на път да сформират консорциум с участието на Cerberus Capital Management и Qualcomm, който да се бори за производителя на смартфони, съобщава FT.

Подобна сделка би могла да разреши съмненията за бъдещето на компанията, която някога беше пионер в индустрията, но заради серия от грешки вече е сред застрашените играчи на пазара. Пазарната оценка на компанията се срина от 78,2 млрд. долара, колкото достигна по време на пика, до само 4 млрд. долара.

Консорциумът, оглавяван от Лазаридис, ще се конкурира с Fairfax Financial на Прем Ватца, която до понеделник трябва да официализира предварителната оферта от 4,7 млрд. долара.

Банкери, запознати с преговорите, съобщават, че Fairfax, която е най-големият акционер в BlackBerry (притежава дял от около 10%), се затруднява с намирането на финансиране за евентуална сделка. Подкрепяният от Cerberus консорциум може да изчака до понеделник, за да види какво ще предложи Ватца.

Основателите на BlackBerry и Cerberus сигнализираха, че биха могли да направят и отделни оферти. Те обаче са подписали споразумения за неразкриване на информация и изчакват отчетите на компанията. Според запознати обаче Лазаридис, Фрегин и Cerberus биха имали достъп до финансиране само ако действат заедно, включително и с Qualcomm – доставчик на чипове за устройствата на BlackBerry.

Говорител на Лазаридис и Фрегин отказва коментар. Двама обаче отдавна дават знаци, че са загрижени за съдбата на компанията, ако не се намесят със спасителна оферта.

Анализатори изразяват съмнения, че ще се стигне до сделка с Fairfax. Прем Ватца отказва да говори за евентуални партньори или пък за източниците на финансиране, заради което експерти смятат, че зад офертата му всъщност не стоят реални пари.

Разпространяват се спекулации и за други кандидати за закъсалия производител на смартфони, сред които IBM, Microsoft, Samsung, Lenovo, Google, Cisco, SAP, Amazon и Facebook. Повечето от тях отказват коментар, единствено от SAP отрекоха информацията. Microsoft обаче купуват Nokia, и биха имали интерес от операциите и технологиите на BlackBerry. Същото важи и за Samsung , Lenovo и Google, които купиха Motorola. Samsung и Lenovo може да използват новата операционна система BlackBerry 10, за да намалят зависимостта си от операционната система Android на техния конкурент Google. BM и Cisco биха проявили интерес към услугите на BlackBerry за бизнес клиенти.

Въпреки слуховете повечето анализатори се съмняват, че някой чисто финансов купувач би инвестирал в производителя на смартфони, при условие, че той изпълнява програма за радикално преструктуриране. По-вероятно е някои технологични компании да имат интерес към части от BlackBerry.

Компанията разполага с резерви за около 2,6 млрд. долара. За тримесечие обаче се изразходват 500 млн. долара в брой и часовникът определено тиктака все по-силно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
fallback