fallback

Печалбата на China Mobile за първите девет месеца се смъкна с 1,9%

Нетните печалби на най-големия мобилен оператор в света за периода януари-септември достигнаха 91,5 млрд. юана

15:34 | 21.10.13 г.

Нетните печалби на China Mobile в периода януари-септември са отстъпили с 1,9% на годишна база, показва цитираният от Wall Street Journal финансов отчет на дружеството.

Най-големият мобилен оператор в света по брой абонати води тежка битка с конкурентите от China Telecom и China Unicom. През настоящата година трите телекома насочват усилията си към изкушаване на клиентите с мобилните услуги от третото поколение, които предлагат по-бърза скорост от по-старото 2G.

За да се запази господстващия си пазарен дял, China Mobile известира 7 млрд. долара през тази година в изграждането на по-бързата 4G мрежа. Увеличаването на инвестициите в мрежата обаче на този етап не се оказва рентабилно.

С очакваното пускане на пазара в Китай на най-популярния смартфон света – iPhone, продажбите на China Mobile може да компенсират мащабните инвестиции. През септември компанията получи необходимия официален лиценз за използване на продуктите на Apple.

Нетната печалба на China Mobile за деветте месеца до края на септември е достигнала 91,5 млрд. юана (15,02 млрд. долара), което е спад от отчените 93,31 млрд. юана за същия период година по-рано.

От компанията не представиха отделни данни за третото тримесечие. Въпреки това на базата на своята нетна печалба от 63,1 млрд. юана през първото полугодие е видно, че печалбите на China Mobile през трите месеца до края на септември са достигнали 28,40 млрд. юана, което е спад от 31,11 млрд. юана година по-рано.

Оперативните приходи на дружеството са нараснали с 9,4% до 463,01 млрд. юана от 423,03 млрд. юана през 2012 г.

Въпреки че 3G услугите на China Mobile са най-популярните в Китай, рязкото увеличаване на използването на приложения за смартфони подбива приходите от традиционните текстови и гласови съобщения. Приложения като WeChat и Viber, например, позволяват на потребителите да изпращат съобщения безплатно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
fallback