fallback

Portugal Telecom се слива с бразилския оператор Oi

Експерти оценяват сделката на 1,8 млрд. евро

13:38 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Portugal Telecom (PT) и бразилският телекомуникационен гигант Oi, в който PT е най-големият акционер, обявиха плановете си за мащабно сливане, оцелявано на 1,8 млрд. евро.

"Сливането е физическо изпълнение на индустриалния съюз, създаден през 2010 г. То цели създаването на водещ телекомуникационен оператор, ръководен от Зейнал Бава като главен изпълнителен директор", се посочва в официално съобщение на PT, цитирано от Reuters.

Бава, който е бивш изпълнителен директор на португалския телеком, застана начело на Grupo Oi SA през юни, като същевременно запази и поста си в базираната в Лисабон компания.

В последните месеци най-големият бразилски телеком Oi работи върху стратегически план, насочен към укрепване и разширяване на клиентската база. Компанията има за цел за навакса изоставането си в силно конкурентния пазар на безжични услуги в Бразилия.

Като част от сливането Oi планира увеличение на паричния капитал с най-малко 7 млрд. реала (2,3 млрд. евро). Други 8 млрд. реала пък ще бъдат отделени за подобряване на гъвкавостта на баланса на новосъздадената структура.

От PT уточниха, че всяка обикновена акция в Oi ще се разменя за една акция в новото предприятие CorpCo. Всяка привилегирована акция пък ще е равносилна на 0,9211 акции в CorpCo.

Непосредствено след обявяването на сливането акциите на PТ поскъпнаха с над 15 на сто до 3,93 евро за брой. Компаниите очакват да завършат сделката през първата половина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 12.09.22 г.
fallback