fallback

Vodafone готви ударна инвестиция в мрежата си

Част от получените средства от сделката с Verizon ще бъдат върнати на акционерите, но друга сериозна сума ще бъде вложена

16:48 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Създател

Британският мобилен оператор Vodafone планира да увеличи стабилно инвестициите си в мрежите с милиардните постъпления от продажбата на акциите си в американския мобилен оператор Verizon Wireless. За тази цел компанията обяви своята програма Spring (Пролет), с която вече планираните разходи за инвестиции ще се увеличат през следващите три години до 7 млрд. евро.

„Част от тези средства групата ще предостави и на дружествата на Vodafone в ЕС", заяви главният изпълнителен директор на Vodafone за Германия Йенс Шулте – Бокум в четвъртък пред агенция DPA в навечерието на IFA Electronics Show в Берлин.

Vodafone обяви миналия понеделник, че ще продаде своите акции в американския оператор Verizon Wireless за 130 млрд. долара. 84 млрд. долара от тях се очаква да бъдат разпределени между акционерите.

Целта е да се заеме водеща позиция в мрежовото качество и услугата, а след това тя да се разширява, каза Шулте-Бокум. При това става дума главно от ускоряване на развитието на съвременната мобилна мрежа LTE, както и разширяването на капацитета на мрежата. В допълнение мобилните станции трябва да се свържат с възможно най-голямо покритие до бързи оптични линии. „Така Vodafone може да запали турбокомпресора на иновациите в бъдеще по отношение на качеството на мрежата", убеден е мениджърът.

През тази седмица и големият европейски конкурент Deutsche Telekom обяви инвестиции в размер на над 11 млрд. евро в своята мрежа, които трябва да бъдат осъществени до края на 2015 г.

Въпреки че по отношение на качеството на мрежата си в Германия Vodafone наскоро бе класирана на второ място в актуална класация, а именно след Deutsche Telekom, Шулте-Бокум остава оптимист. „Има причина, за да изоставаме леко по-отношение на бързината в LTE. Ние сме съсредоточени в това да осигурим възможно най-голямо покритие на мрежата, а не само да обръщаме внимание на максималната скорост", обясни той. Сега Vodafone покривала с LTE мрежата си 180 от най-големите градове в страната и други 2300 общини. По този начин операторът достигал до две трети от населението, или около 51 милиона жители. През 2015 г. Vodafone ще бъде в състояние да предостави пълно LTE покритие на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
fallback