fallback

Standard & Poor's понижи рейтинга на Nokia до ВВ-

Поемането на дела на Siemens в общото дружество за мрежово оборудване ще увеличи напрежението върху финансите на Nokia

16:33 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s продължи да понижава рейтинга на финландския производител на мобилни телефони Nokia в рамките на неинвестиционния му статут, предупреждавайки, че плановете ѝ за поемане на дела на Siemens AG в общото им дружество за мрежово оборудване ще увеличат напрежението върху финансите ѝ, съобщи Ройтерс.

Агенцията понижи рейтинга на Nokia с една степен до B+ от BB-, позовавайки се на натиска върху наличния кеш, след като компанията обяви в понеделник, че ще изкупи дела на Siemens от 50% в Nokia Siemens Networks.

Финландската компания залага на технологията за 4G мрежи, докато същевременно се мъчи в бизнеса със смартфони. Но изкупуването на дела на германската компания напряга баланса, който вече е под напрежение заради губещия телефонен бизнес, и може да изчерпи наличния кеш още догодина.

„Вече предвиждаме, че нетният кеш на Nokia може да се свие до 1,3 млрд. евро в края на 2013 г.“, посочват от  Standard & Poor's.

Стабилната перспектива предполага значително ограничаване на кешовите загуби и постепенно подобряване на пазарния дял, добавят от агенцията.

В коментар за действията на Standard & Poor's финландската компания обяви, че нейната брутна и нетна финансова позиция остава силна, и отбеляза, че разполага с достъп до допълнителни средства чрез неизчерпан кредитен инструмент. „Ще продължим да управляваме благоразумно нашия кешов ресурс и след транзакцията“, се посочва в съобщение, публикувано в официалния уебсайт на Nokia.

В понеделник международната рейтингова агенция Fitch, която поддържа рейтинга на финландската компания на ниво BB-, обяви, че придобиването има стратегически смисъл, но добави, че хоризонтът на бизнеса ѝ с мобилни телефони остава ограничен.

В четвъртък обаче конкурентите им от Moody's посочиха, че сделката е с негативен рейтингов ефект върху Nokia Siemens Networks, защото може да се отрази на дивидентната политика на компанията, за да помогне за финансиране на придобиването в период, в който финансовият ѝ профил трябва да остане силен, за да устои на усилията за преструктуриране.

Moody's поддържа рейтинг B2 на Nokia Siemens Networks, но рейтингът ѝ на Nokia – Ba3 – е в списъка ѝ за преразглеждане в посока на понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 08.09.22 г.
fallback