fallback

Смартфоните изпревариха обикновените мобилни телефони по продажби

Samsung е основният печеливш от процеса, докато Apple губи пазарни позиции

21:35 | 26.04.13 г. 3

Смартфоните за първи път изпревариха обикновените мобилни телефони по продажби в световен мащаб, обявиха от компанията за пазарни проучвания IDC, цитирани от ДПА, съобщи БТА.

Тази повратна точка дава представа за силното пренасочване към напреднали технологии в страни с развиваща се пазарна икономика като Индия и Китай, смятат от германската агенция.

Продажбите на смартфони в света са достигнали 216,2 милиона броя, или 51,6% от общия пазар на мобилни телефони от общо 418,6 милиона броя, увеличавайки се с 41,6% на годишна основа спрямо 152,7 милиона продадени устройства през 2012 година.

"Потребителите на телефони искат да имат компютър в джоба си. Дните, когато телефоните се използваха най-вече за телефонни разговори и изпращане на текстови съобщения, бързо отминават", посочва Кевин Рестиво, старши анализатор в IDC.

Южнокорейският технологичен гигант Samsung е основният печеливш от тази промяна, продавайки 70,7 милиона устройства, което е повишение с 60,7 процента спрямо същото тримесечие на предишната година, и доминира в сектора с дял от 32,7 процента от пазара на смартфони. Apple е на второ място в продадени 37,4 милиона смартфона iPhone и пазарен дял от 17,3 процента, сочат оценките на анализаторите.

В първата петица на производители на смартфони влизат и компаниите LG, Huawei и ZTE Corp. с продадени съответно 10,3 милиона, 9,9 милиона и 9,1 милиона устройства.

Samsung води и на целия пазар на мобилни телефони с продажби от 115 милиона броя и пазарен дял от 27,5%. Второто място е за Nokia с 14,8 процента въпреки спада на продажбите с 25% на годишна основа. Apple остава на трето място с пазарен дял от 8,9%.

Междувременно от анализаторската компания Strategy Analytics, цитирани от MarketWatch, представиха своите оценки за пазара на смартфони, според които делът на Apple през първото тримесечие е намалял до 18% от 23%, темпото на нарастване на продажбите е най-слабото, откакто iPhone се е появил на пазара.

Делът на Samsung е нараснал до 33% от 29% преди това. Продажбите на Samsung са нараснали през първото тримесечие с 56% на годишна основа до 69,4 млн. броя, докато при iPhone ръстът е само със 7% до 37,4 млн. броя.

Анализаторите на компанията отбелязват, че най-бързо се увеличава  търсенето на не особено скъпи смартфони в Китай, който вече е задминал САЩ и се е превърнал в най-големия пазар за тези устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
fallback