fallback

Пониженията за целта за цената на акциите на Apple продължават дни преди отчета

Повечето брокерски къщи обаче запазват рейтинга на ценните книжа на ниво "покупка", като средната цел за цената им е с близо 40% над стойността в момента

10:55 | 17.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Анализатори от Piper Jaffray, Stifel Nicolaus и Mizuho Securites понижиха целите си за цената на акциите на американския технологичен гигант Apple Inc. само седмица, преди компанията да представи отчета си за второто тримесечие за финансовата си година, който според масовите очаквания се очертава като предизвикателен, съобщи MarketWatch. Компанията ще обяви тримесечните си резултати след приключване на борсовата сесия на 23 април.

Анализаторите обаче запазиха препоръките си за покупка на акциите на Apple, които в последната сесия отчетоха слабо повишение до 421,80 долара за брой, след като в понеделник изгубиха над 2% от стойността си, падайки под 420 долара за брой за пръв път от над една година.

Анализатори очакват компанията да обяви печалба от 10,09 долара на акция при положение, че през същото тримесечие на 2012 г. печалбата бе 12,30 долара на акция, както и едноцифрен ръст на приходите.

„Отбелязваме, че очакванията за миналото тримесечие продължават да изглеждат твърде високи и че Apple вероятно ще понижи прогнозата си за настоящото тримесечие“, пише анализаторът в Piper Jaffray Джийн Мюнстър в бележка до клиенти.

Мюнстър понижи целта си за цената на акцията на компанията до 688 долара за брой от досегашните 767 долара за брой, добавяйки обаче, че „след като загърбим резултатите за миналото тримесечие и погледнем напред към представянето на продуктите до края на годината и през следващата заедно с коригираните данни, смятаме, че акцията може да върши работа“.

Мнозина инвеститори се притесняват, че продажбите на iPhone ще се окажат слаби през миналото и настоящото тримесечие, преди да се появи ново устройство от марката, за което хора от бранша твърдят, че може да бъде представено през лятото или есента. Налице са и притеснения, че по-големите продажби на iPad mini се отразяват неблагоприятно на по-големите таблети на компанията, където и маржът на печалба е по-висок.

Но широко разпространеното мнение, че компанията или ще повиши своя дивидент, или ще намери друг начин, за да върне повече кеш на акционерите, компенсира тези опасения.

„Инвестиращите в ръст едва ли ще разглеждат Apple като потенциална инвестиция в краткосрочен план, но компанията е привлекателен актив за инвестиращите в цена“, пише Абай Ламба от Mizuho Securites в бележка до клиенти, в която посочва, че понижава целта си за цената на акциите на технологичния гигант до 550 долара от 575 долара за брой. „Очакваме мениджърите да обявят значителен ръст на дивидента и забележимо увеличаване на обратното изкупуване на акции при публикуването на отчета“, добавя той.

През последните няколко месеца нагласите спрямо Apple стават все по-негативни, макар че повечето брокерски компании все още запазват рейтингите си за акциите на ниво „покупка“. Най-малко 9 от тях обаче понижиха целта си за цената им през последния месец.

Средната цел за цената в момента е 590 долара, което е с близо 40% над настоящата цена на акциите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 03.09.22 г.
fallback