fallback

Графика на деня: Черният пазар в интернет

The Economist анализира 1,5 терабайта информация за сделките в тъмния интернет, за да провери колко струва черният пазар

15:48 | 16.07.16 г. 5

От стартирането на онлайн черния пазар Silk Road преди пет години пазарите в т.нар. dark web (тъмен интернет) представят мрачните и сенчести части на интернет. А потайният характер на подобни сайтове ги прави трудни за проучване, коментира The Economist.

Миналата година обаче изследовател, ползващ псевдонима Gwern Branwen хвърля известна светлина върху тъмния интернет. Около веднъж седмично между декември 2013 и юли 2015 г. програми, написани от него, проникват в около 90 криптопазара, архивирайки момента снимка на всяка страница.

The Economist извлича данните от получените 1,5 терабайта информация за около 360 хил. продажби в черните пазари Agora, Evolution и Silk Road 2. Естествено, има пропуски в данните. Снимките на Branwen вероятно пропускат някои сделки. Изданието изключва всяка продажба, която е по-стара от седмица към момента на правене на снимката. Ако някоя цена е абсурдно висока, страницата се пренебрегва, тъй като подобни „задържащи цени“ се използват от дилърите, за да покажат липса на инвентар. Продавачите понякога правят фалшиви продажби или ревюта. Волатилният обменен курс между биткойна и доларите означава, че обръщането на цените невинаги е напълно точно. Въпреки това данните разкриват много за дейността на сенчестата индустрия.

Общо проучените сделки са на стойност от около 50 млн. долара. От тях продажбата на екстази формира най-много от стойността, а марихуаната е най-разпространеният продукт с около 38 хил. продажби. Общо секторът на незаконните наркотици допринася най-много със сделки за 27,0 млн. долара.

Легалните лекарства като оксикодон, ксанакс и диазепам (валиум) също са изключително популярни. Тази категория е на второ място по продажби в тъмния интернет с общо 4,6 млн. долара.

Една трета от продажбите не се включват в нито от категориите (незаконни наркотици, лекарства и ненаркотични стоки) на изданието. Те включват допълнителни продукти, свързани с взимането на наркотици, например бонгове (устройство, което се използва за пушене най-често на марихуана, тютюн и др. вещества – бел.ред.), както и наркотици с нови имена, непознати за изданието – Barney’s Farm, Pink Panther и Gorilla Glue.

С най-малък процент е третата категория – ненаркотични стоки. Тук се включват данни за кредитни карти, фалшиви лични документи, устройства за хакване, порнография и други. Сделките в този сектор са едва за 800 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
fallback