fallback

Google си спечели още време за отговор на обвиненията на ЕК

Крайният срок компанията да докаже на Брюксел, че не нарушава антимонополните регламенти на ЕС във връзка с Android, е удължен до 7 септември

21:28 | 13.07.16 г. 1

Google спечели допълнително време, за да отговори на обвиненията на Европейската комисия (ЕК) в злоупотреба с господстващо положение заради операционната система за мобилни телефони Android, предаде Франс прес.

Комисията се е съгласила да удължи до 7 септември крайния срок за отговор на компанията на във връзка с обвиненията на ЕК за Андроид и приложенията му, съобщава говорител на американския технологичен гигант пред АФП, предава БТА.

През април ЕК уведоми Гугъл за своето предварително становище, че дружеството е в нарушение на антимонополните правила на ЕС и злоупотребява със своето господстващо положение чрез налагане на ограничения на производителите на устройства за операционната система Андроид и на операторите на мобилни мрежи. 

Решението за удължаване на срока за право на отговор до 7 септември вместо 27 юли е взето в деня на посещението на американския финансов министър Джейкъб Лу в Брюксел. В неговата програма имаше насрочена среща с еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Многото битки, започнати от Вестагер срещу американски компании заради опасения за конкуренцията, обтегнаха трансатлантическите връзки, отбелязва АФП. Освен Google ЕС разследва също Starbucks, Amazon и McDonald's за данъчни практики.

Лу, който е на обиколка из Европа, отново призова Великобритания и ЕС проявят гъвкавост в преговорите си по Брекзит, съобщи Ройтерс. Утре финансовият министър на САЩ ще бъде в Берлин за среща с германския си колега Волфганг Шойбле, информира АФП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 08.09.22 г.
fallback