fallback

Руските власти отложиха решението за възможна глоба за Google

ФАС вече обяви, че Google е нарушила закона, като е изисквала предварителната инсталация на някои определени приложения

09:23 | 01.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател

Руският антимонополен орган отново отложи решението си за налагане на евентуална глоба на Google, заяви агенцията, цитирана от Ройтерс. 

Регулаторът - Федеральная Антимонопольная Служба (ФАС), трябваше да обсъди глобата във вторник след отлагането на такова решение от началото на май, но отново отложи решението след искане от компанията, заяви ФАС в своя Twitter акаунт.

Новата дата за вземане на решението ще бъде насрочена скоро, уверяват властите. 

През миналия септември ФАС обяви, че Google е нарушила закона, като е изисквала предварителната инсталация на някои определени приложения на мобилни устройства, работещи с Android. Жалбата беше подадена от руския конкурент на американския онлайн гигант - Yandex. 

Оказа се, че ако партньори на Google искат да продават телефон, който включва Google Play Store и следователно достъп до повечето приложения на Android, в момента са задължени да включват и други приложения на Google. Освен това не им е позволено да инсталират предварително приложения на конкуренти, твърди регулаторът, който иска да сложи край на тази практика. 

Yandex, подобно на Google, е много повече от търсачка, а възможността да включва свои приложения в смартфоните с Android може да ѝ помогне да запази лидерската си позиция в Русия. Регулаторът от своя страна може да наложи глоба на Google. Американската компания е изправена пред все по-голям контрол върху това как оперира по целия свят. Европейският съюз я разследва за злоупотреба с положението ѝ на пазара за промотиране на другите ѝ услуги. Индия пък разследва дали Google не манипулира резултатите от търсенето си, така че да ощетява своите конкуренти. Федералната търговска комисия в САЩ също разгледа практиките на Google и в крайна сметка достигна до споразумение с нея, което доведе до незначителни промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 09.09.22 г.
fallback