fallback

Google работи над интелигентно приложение за съобщения

Новото мобилно приложение ще позволи на потребителите да разговарят с ботове със собствен изкуствен интелект

08:46 | 23.12.15 г.
Автор - снимка
Създател

Сцената за битки между приложенията за съобщения става все по-населена през последните години с етаблирането на все по-обичания Facebook Messenger, WhatsApp и безброй други апликации, всички от които се борят за вниманието на потребителите.

Сега и американският технологичен концерн Google, част от корпорацията Alphabet, планира да пусне ново съобщително приложение с интелигентен характер, съобщава The Wall Street Journal.

Въпреки че приложението Hangouts не успя да разгърне своя пълен потенциал, сега интернет компанията очевидно работи по приложение, което ще се конкурира с обявената наскоро Facebook M - платформа на социалната мрежа. 

Услугите за съобщения са сред най-популярните мобилни приложения, които се ползват от общо над 2 млрд. души по целия свят, показва статистиката на Portio Research Ltd. Но двете услуги на Google -  Hangouts and Messenger, изостават значително зад WhatsApp и Messenger на Facebook и WeChat на Tencent Holdings Ltd., най-популярната такава услуга в Китай. Някои услуги добавят допълнителни възможности, като WeChat, която позволява на потребителите да пазаруват, плащат сметки и да резервират места за събития.

Медията твърди, че новото мобилно приложение на Google ще позволи на потребителите да разговарят с ботове със собствен изкуствен интелект, за да получат по-бързи и адекватни отговори, отколкото ако ползват стандартната търсачка. Т.нар. chatbots сами ще търсят отговори на зададените въпроси, анализирайки наличната в мрежата информация, и ще дават допълнителни линкове. Те ще запомнят различните потребителски предпочитания - така например, ако обявите, че сте вегетарианци, те няма да ви дават информация за кухня с месо.

Освен с ботовете, потребителите ще могат да разговарят и с техните приятели, подобно на начина, по който ставаше това в Hangouts.

Засега все още не е ясно кога ще видим новото приложение и как ще се казва то, нито дали ще има по-голям успех от предишните опити на Google за такава услуга. Обикновено потребителите ползват услуги за съобщения, за да разговарят с потребители, които познават, а Google не успя да изгради успешен бизнес с Hangouts и Messenger.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 02.09.22 г.
fallback