fallback

"Ислямска държава" успя отново да отвори свои канали в Telegram

Мобилната услуга изтри каналите на организацията, но тя откри начини да продължи да ползва платформата

15:38 | 19.11.15 г.

Мобилната услуга за изпращане на съобщения Telegram спря каналите, използвани от “Ислямска държава”, за да популяризира своите каузи и да набира нови членове, но групата създаде нови канали също толкова бързо, колкото бяха изтрити старите ѝ, предава Ройтерс.

Базираната в Берлин Telegram е създадена преди две години от основателя на най-известната руска социална мрежа Vkontakte. Услугата се ползва в различни краища на света като платформа за бързо качване и споделяне на видеоклипове, текстове и гласови съобщения.

Преди два месеца нова функция в Telegram се превърна в предпочитан от “Ислямска държава” метод за разпространяване на новини и споделяне на видеа, показващи военните победи и изявленията на организацията, твърдят следователи, занимаващи се с въпросите на сигурността.

Групата използва Telegram, за да поеме отговорност за атентатите в Париж и за взривяването на руския самолет над Египет.

В официално заявление на сайта си Telegram обясни, че е открила и блокирала 78 канала, свързани с “Ислямска държава”.

“Притеснени сме от фата, че публичните канали на Telegram са използвани от “Ислямска държава”, за пропагандата си”, посочват от компанията.

Част от каналите, блокирани от Telegram, бързо се появиха отново в социалната мрежа и въпреки че отново бяха блокирани, бяха създадени пак.

Алекс Касирър, анализатор, занимаващ се с борбата с тероризма в нюйоркската компания Flashpoint, твърди, че “Ислямска държава” е започнала да използва каналите на Telegram през последните месеци, за да предава прессъобщенията си, да набира и да привлича нови последователи.

Част от тези канали са имали по 16 хил. последователи, твърди Рита Катц, директор на базирана в Мериленд  услуга за мониторинг SITE Intelligence Group. Част от каналите вече не са достъпни, а при отварянето им излиза съобщение, че повече не са налични.

За разлика от Twitter, която блокира хиляди акаунти, свързани с “Ислямска държава” за нарушаване на редица правила, до сряда Telegram изглежда оставяше джихадистите да ползват мрежата ѝ необезпокоявано, твърди Катц.

Telegram, която не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар, изрично посочва на сайта си, че прави усилия да блокира групировката. 

Повече по темата можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 10.09.22 г.
fallback