fallback

Подслушвали ли са германските служби държавни служители в полза на САЩ?

Започва разследване, че BND е помагала на Съединените щати да събират важна информация за ключови личности и компании

10:28 | 04.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германски топ прокукор ще разследва обвиненията, че разузнавателната агенция на страната BND е нарушила законите като е помогнала на САЩ да шпионират държавни служители и фирми в Европа, включително групата Airbus, обявиха от офиса на федералните прокурори, предава Ройтерс.

Говорител на прокурорския офис потвърди, че разследването е започнато след като политици от опозицията са поискали повече информация по темата.

"Започнало е предварително разследване“, коментира говорителят. В сряда федералният прокурор Хералд Ранге ще бъде разпитан от парламентарна комисия, която разследва аферата в Берлин.

Списание Der Spiegel пише, че BND е помагала на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ в продължение на поне десет години, което е посрамило страната и е разстроило мнозина. В Германия наблюдението е чувствителна тема заради злоупотребите от страна на нацистите и на Щази в миналото.

Списанието съобщи още, че през 2013 г. BND е наредила на служителите си да изтрият 12 хил. IP адреси, имейли и телефонни номера на германски държавни служители, които е събрала за АНС.

Членовете на опозицията са поискали повече информация от правителството на Меркел за помощта, която BND е оказала на АНС. Германските медии твърдят, че има индикации, че правителствата и агенциите в Европейския съюз (ЕС), особено Франция, са били шпионирани от BND за Агенцията за национална сигурност на САЩ.

„Изглежда нещата достигат до криминални измерения“, коментира Кристиан Стрьобеле, член на Зелените в парламента, пред вестник Rheinische Post.

Airbus Group обяви в четвъртък, че планира да се оплаче пред германските власти по повод съобщенията, че BND е помагала на САЩ да шпионира нея и други европейски фирми.

В основата на спора стои обхватът на сътрудничеството на агенциите, което започва през 2002 г. след атентатите от 11-и септември 2001 г.

Това е особено чувствителен въпрос в Германия, тъй като Меркел и много германци реагираха остро през 2013 г., когато стана ясно, че АНС отдавна подслушва мобилния телефон на германския канцлер.

„Шпионирането сред приятели изобщо не е приемливо“, заяви тогава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 06.09.22 г.
fallback