fallback

Яценюк обвини руското разузнаване за атаката срещу сайта на Меркел

Според украинския премиер немските правителствени сайтове са атакувани от Москва

13:16 | 08.01.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският премиер обвини руското разузнаване за хакерската атака срещу германските правителствени уебсайтове, за които отговорност пое проруска група, предава Ройтерс.

Атаката беше извършена в сряда преди премиерът на Украйна Арсений Яценюк да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Руската група поиска Берлин да спре да подкрепя украинското правителство.

"Горещо препоръчвам руските тайни служби да спрат да харчат парите на данъкоплатците за кибератаки срещу Бундестага и офиса на канцлера Меркел“, заяви Яценюк пред ZDF TV в отговор на въпрос дали проруски хакери от Украйна са отговорни за случилото се.

Атаката е засегнала уеб страницата на Меркел и сайта на германския парламент. Говорителят на Меркел заяви, че са предприети мерки за противодействие, но те не са успели да спрат пробива, който направи сайтовете недостъпни от сутринта до вечерта в сряда.

В изявление на своя уебсайт група, наричаща себе си CyberBerkut, пое отговорност за атаката.

Смята се, че това е първият успешен опит за толкова дълго продължила атака срещу правителствените сайтове на Германия, въпреки че според разузнавателните агенции дневно има по 3000 такива пробива. Около пет от атаките всеки ден идват от чужди разузнавателни служби, твърди ръководителят на вътрешното разузнаване на Германия.

Всичко това се случва, след като наскоро американските служби заявиха, че вероятно Северна Корея е наела хакери за голямата кибератака срещу Sony Pictures. Северна Корея пък обвини САЩ за интернет сривовете, които се случиха скоро след това

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
fallback