fallback

Лукарски разпореди засилено следене на интернет търговията

Поводът е масова измама на сайт за групово пазаруване, който събира плащанията предварително, но не осъществява доставки

13:32 | 10.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е разпоредил Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците, съобщават от министерството.

Повод за заповедта е случай със сайта за групово пазаруване grouponi.bg, за който в Комисията за потребителите са постъпили 27 жалби от ощетени потребители. Те твърдят, че са платили през сайта за доставка на стоки, но не са ги получили.

След проверка се установило, че сайтът е на фирмата "Интермедия 2008" ЕООД, като до момента собственикът не може да бъде открит. Първата подадена жалба срещу сайта е от началото на ноември, а 20 от сигналите вече са предадени на полицията. Изпратено е и писмо покана към търговеца да се яви в КЗП, като е посочен срок, който към момента все още тече. 

Според закона КЗП може да провери дали на сайтовете за електронна търговия има цялата изисквана по Закона за защита на потребителите информация - адрес, пощенски код, телефон и др. Когато нелоялният търговец изчезне, случаят се предава на икономическа полиция, информират още от Министерството на икономиката.

Заради зачестилите сигнали на потребителски организации за измами и фиктивни продажби по празниците Лукарски призовава хората да са по-бдителни при пазаруването по интернет и в случай на нередност да сигнализират потребителската комисия. От самата комисия пък съветват потребителите да не плащат авансово, а при доставка на стоката или услугата, с наложен платеж при получаване на стоката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
fallback